Política 13/07/2019

Vergés admet que la confiança entre ERC i JxCat està "tocada" pel pacte a la Diputació

La consellera diu que caldrà "seure en una taula" i fer "les reflexions que calguin"

Acn
3 min
Vergès admet confiances tocades per la Diputació de Barcelona

BarcelonaLa consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut "confiances tocades" després del suport de JxCAT a la presidència del PSC a la Diputació de Barcelona i ha assegurat que ERC farà "les reflexions que calguin" acompanyada de la resta d'agents polítics i socials en la cerca de la unitat de l'independentisme. "Quan es toquen confiances s'han de fer replantejaments i seure en una taula", ha dit en declaracions als mitjans després de participar a la Convenció de Dones Electes d'ERC a Cabrils.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vergés no entén "que es perdin oportunitats a la tercera institució del país" i ha defensat que ERC reclama, "com sempre", la "unitat estratègica" davant de l'Estat. D'altra banda, ha mostrat "tot el suport" al president de la Generalitat, Quim Torra, pel judici per presumpte desobediència.

Després que JxCAT donés el seu suport a la presidència de la socialista Núria Marín per presidir la Diputació de Barcelona i que l'expresident Carles Puigdemont reclamés fer una crida a una "reflexió profunda i prendre decisions", Vergés ha defensat que la línia d'ERC és "la de sempre", la de reclamar la "unitat estratègica per saber lluitar i ser més forts contra l'Estat". Ha dit que aquesta unitat s'ha de construir i s'ha de fer "en confiança". "Farem les reflexions que calguin acompanyades de la resta d'actors polítics i de la societat civil perquè volem tirar aquest país endavant i el tirarem endavant", ha asseverat.

D'altra banda, ha expressat el seu "suport total a totes les persones represaliades", al ser preguntada per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'enviar Torra a judici per presumpte desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) per no retirar la pancarta de la façana de la Generalitat. "No pot ser de cap altra manera", ha afirmat. Vergés ha aprofitat per recordar les "dones represaliades" d'ERC: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Meritxell Serret i Marta Rovira.

ERC en clau feminista

La 3a Convenció de Dones d'ERC ha aplegat a Cabrils (Maresme) unes 200 dones que durant tot el matí han reflexionat i han reivindicat el paper de la dona en la política i en la societat en general. Durant la trobada s'ha presentat l'informe 'Les dones d'Esquerra a les municipals 2019', que mostra l'increment de dones electes a les institucions del país per part d'ERC. Per exemple, revela que si bé el 2003 hi va haver 48 candidates a les eleccions municipals, en els últims comicis del maig n'hi va haver 185. En la mateixa línia, s'ha passat d'una dona alcaldessa el 1999 a més de 80 en l'actualitat.

La vicesecretària general de dones del partit, Mireia Mata, ha anunciat que seguint en aquesta línia en les eleccions al pròxim consell nacional s'establirà com a obligatori a través del reglament "que es voti el mateix nombre de dones que d'homes".

En declaracions als mitjans, Mata ha reivindicat que no només es tracta que les dones siguin a les institucions sinó que han de ser "a primera línia i en la presa de decisions". Ha lamentat que la societat "encara és masculina" i que cal avançar en la feminització per assolir una societat més justa.

Per la seva banda, la consellera ha expressat el compromís del Govern d'assolir polítiques públiques amb "mirada feminista" i que incloguin la perspectiva de gènere. Ha posat com a exemple el fet que la recuperació de l'Agència de Salut Pública ha establert que només es podrà constituir l'òrgan rector si és paritari.

Durant l'acte s'ha tingut un record i homenatge per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa.

stats