Política 26/05/2018

Vic es bolca amb Marta Rovira

La secretària general d’ERC intervé des de Suïssa en l’acte en suport seu convocat pel Moviment 30/03

Clàudia Dinarès
3 min
Acte en suport de Marta Rovira a Vic

VicUna lona de grans dimensions amb la imatge de Marta Rovira on podia llegir-se "Mai no caminaràs sola" presidia l'acte que el Moviment 30/03 ha organitzat aquest dissabte en suport a la vigatana. Més de 5.000 persones han passat per la plaça de la Catedral de Vic, un dels racons preferits de Rovira, on durant set hores l'activitat no ha cessat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una vuitantena de voluntaris han fet possible l'acte, que arrencava amb un espectacle de titelles i un concert de Macedònia. Però el to de les actuacions ha anat variant amb el pas de les hores. Per l'escenari hi han passat cantants com Pep Sala i Gerard Quintana, i grups com Obeses i l'Elèctrica Dharma.

Les actuacions s’han anat alternant amb els parlaments de personalitats com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; l'exdiputat Antonio Baños o els polifacètics Toni Soler i Empar Moliner.

Els crits de llibertat i independència que de forma espontània s’han sentit al llarg de la jornada s'han accentuat quan Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, ha pujat a l’escenari. Ho ha fet acompanyat de l'exconseller gurbetà Carles Mundó.

En el seu discurs Torrent ha compartit amb el públic la trucada que el 15 de gener li va fer la secretària general d’Esquerra Republicana. “Em va proposar que fos el president del Parlament, i sabia que no podia dir-li que no perquè ella ho havia donat tot”, comentava. Després de ressaltar el lideratge polític en clau femenina de Rovira, Torrent ha aprofitat la seva visita a la ciutat natal de l'exdiputada per dir, amb contundència: “No ens mourem ni un mil·límetre i no defallirem fins que els presos siguin lliures i tornin els exiliats”. I entre aplaudiments, ha afegit: “Molt aviat tornarem a veure el somriure de la Marta passejant per Vic”.

Per la seva banda, Carles Mundó ha animat la ciutat de Vic a seguir mobilitzada. “Actes com aquest són una injecció de força importantíssima”, ha apuntat. L'exconseller, que va passar més d’un mes a la presó d’Estremera, ha assegurat que “un dia o altre els tribunals europeus acabaran posant vermell l’estat espanyol per tants abusos que s’estan produint sobre persones que només van posar les urnes”.

El moment més esperat ha arribat amb la intervenció, a través d’un vídeo gravat des de Suïssa, de la mateixa Marta Rovira. “Soc a Ginebra, on s’entén molt bé la nostra causa i on, alhora, he trobat la manera de continuar lluitant pel nostre país”, ha dit per començar. En les seves paraules no hi ha faltat un record pels presos, els exiliats i tots aquells que pateixen la repressió estatal, pels quals ha dit que “cal mantenir l’esperança i seguir lluitant”. Rovira també ha volgut donar les gràcies als organitzadors de l'acte: “Em dona molta força per tirar endavant”. En una carta llegida posteriorment per Maria Balasch, amiga personal de la vigatana i membre del Moviment 30/03, Rovira s'ha referit directament al seu entorn més proper: “Tot el que feu fa orgullosos i més forts la meva família, i això, per a mi, és un regal”.

Minuts abans d'aquesta intervenció era el pare de Marta Rovira, Joan Rovira, qui pujava a l’escenari. En el seu discurs ha lamentat les actuacions del govern de l’estat espanyol, a qui ha titllat “d’autèntic supremacista”. “Empresonen persones sense judici previ, i fan que persones de bé com la meva filla es vegin obligades a marxar a l’exili”, s'ha lamentat. Joan Rovira ha volgut agrair el suport rebut fins ara i amb un to emocionat s’ha dirigit a la seva filla per acabar: “Que tinguis molta sort, no estàs sola”.

stats