Política 21/01/2016

Domènech diu (després de veure el rei) que el més fàcil de pactar amb el PSOE és el referèndum

Creu que és l'acord més senzill perquè està "convençut" que En Comú Podem acabarà persuadint els socialistes

Ara
2 min
Felip VI i Xavier Domènech a la Zarzuela. EFE

MadridSense treure's la mà esquerra de la butxaca, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha saludat per primera vegada Felip VI. El rei l'ha rebut després del líder de Compromís a la cambra baixa, Joan Baldoví, en una ronda de contactes a la Zarzuela que està previst que no acabi fins demà divendres, moment en què el monarca haurà de decidir a qui proposa com a president del govern espanyol en primera instància. Baldoví ha assegurat que Felip VI té la intenció de nomenar Mariano Rajoy primer. Membres del partit conservador, però, ja han començat a posar en qüestió si el seu líder hauria d'assumir aquest pes. "Per què hauria d'acceptar si sap que perdrà la votació al Congrés?", apuntaven tant Esperanza Aguirre com el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha traslladat a Felip VI la necessitat de celebrar un referèndum a Catalunya, la pedra angular de la seva candidatura. En aquest sentit, també li ha assegurat que En Comú Podem no té cap intenció de votar a favor de Rajoy. El següent tema de discussió, doncs, ha estat la possibilitat d'un govern alternatiu al del PP. Per al líder de la confluència catalana la principal dificultat de pactar amb el PSOE no és el dret a decidir. És més, en roda de premsa al Congrés després de l'audiència, Domènech s'ha mostrat "convençut" que el seu partit acabarà persuadint els socialistes en aquest tema. "Més dubtes" té, en canvi, sobre la possibilitat d'arribar a acords amb Pedro Sánchez en matèria econòmica o bé per acabar amb les portes giratòries.

L'Audiència de Xavier Domènech amb el rei ha estat fins ara la més llarga. Ha durat una hora i mitja, deu minuts més que no pas la del portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs. Seguint l'estela de Baldoví, que ha regalat al monarca una edició dels Furs Valencians, abolits pel seu predecessor Felip V, el líder d'En Comú Podem ha regalat al monarca un exemplar del seu últim llibre, 'Hegemonías: crisis, movimientos de resistencia y procesos políticos (2010-2013)' (Akal).

Atac a Pedro Sánchez

Tal com va fer dimarts al vespre, quan En Comú Podem es va haver d'acabar resignant a integrar-se al grup de Pablo Iglesias al Congrés, Domènech ha llançat durs atacs al PSOE. Ha acusat Pedro Sánchez de "construir la imatge que tot ja està resolt" per a la seva investidura. Una imatge que, segons el seu punt de vista, no es correspon al més mínim amb la "realitat" perquè no està havent-hi "cap tipus de diàleg" ni cap proposta concreta.

En Comú Podem marca com a línia vermella clara el referèndum davant de qualsevol possible pacte amb el PSOE, i més després d'encara estar paint el fet que Sánchez no hagi intercedit per facilitar a Podem quatre grups propis al Congrés.

stats