21/01/2016

Homs recorda al rei que ha de ser neutral en política

3 min

MadridUna trobada “cordial” però que va servir també perquè cadascú fixés la seva posició en relació al projecte d’independència de Catalunya. ¿La conclusió? “Des del punt de vista polític, és evident que estem als antípodes”. Ho va explicar el portaveu al Congrés de Diputats de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, després de la seva audiència ahir al Palau de la Zarzuela amb el cap d’estat, Felip VI, una trobada que va durar una hora i mitja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A mesura que el procés català ha anat fent passos i prenent embranzida, la Casa del Rei ha anat endurint la seva posició. L’últim discurs nadalenc del monarca, d’un inequívoc to nacionalista espanyol, ja va fixar una posició clara no donant cap mena d’expectativa a una sortida negociada. I el gest de negar-se a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li comuniqués la investidura de Carles Puigdemont evidenciava una nul·la predisposició a bastir ponts. La decisió va ser fins i tot criticada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Davant del rei, Homs -segons va explicar ell mateix- va considerar un “error” no haver rebut la presidenta de la cambra. Un fet que va motivar, per exemple, que ERC no acceptés reunir-se amb el rei a la Zarzuela en un gest per denunciar la falta de consideració institucional. Homs sí que hi va anar, però no a parlar de com s’ha de solucionar el trencaclosques de la investidura del pròxim president espanyol. Al rei, va dir, “li toca ser neutral”, fent notar que últimament no ho ha sigut. De fet, molts poders fàctics espanyols demanen a Felip VI que s’impliqui a posar d’acord el PSOE i el PP, i que sigui agressiu amb el procés. El portaveu sobiranista va indicar que, al seu entendre, de “les solucions” n’han de parlar els partits.

Homs va explicar que havia posat “de manifest” davant del rei que l’agenda catalana és “un projecte molt sòlid” i va accedir a fixar posició sobre la investidura. “De cap de les maneres investirem Rajoy ni cap altre candidat del PP, i ells ja ho saben”, va concedir. Aquest serà el marc en què es mouran: no al PP i predisposició a parlar amb la resta de grups per propiciar, arribat el cas, un canvi de govern, tot i que DL “té el programa que té, que és fer la independència”. En qualsevol cas, la seva impressió és “que tot això va per llarg i que caldrà paciència i molt diàleg”. Homs és dels que apunten, com Rajoy i Albert Rivera, que “no és bo repetir eleccions”.

El portaveu va explicar que no canviaran de posició i que hi pot haver “solucions molt diferents”, tot i que no és ell qui ha de “portar la iniciativa” per formar majories.

ERC no es pronunciarà sobre l’alternativa “progressista” que vol bastir Sánchez amb Podem fins que els socialistes no fixin la posició de l’hipotètic govern sobre el dret a decidir. En aquest cas caldria, segons Joan Tardà, que canviés de posició perquè es plantegessin fer-li costat. Els que sí que estan més oberts són alguns dels socis de Podem. Ahir els representants de Compromís, que busca teixir aliances per tenir un grup parlamentari al qual encara aspira, i els de les Marees gallegues, van mostrar predisposició a investir-lo.

A la direcció de Podem li costarà mantenir com a línia vermella del seu propi partit i dels seus socis el referèndum català, tal com va prometre Pablo Iglesias i exigeixen els representants d’En Comú Podem. Iglesias no vol aparèixer com un dirigent intransigent i lligat de mans davant els cants de sirena de Sánchez i l’insta a deixar de banda el tema català i negociar l’agenda social si de veritat vol l’acord.

stats