Política 10/09/2019

L''Abc' acusa Manuel Cruz d'haver plagiat autors en un manual de filosofia i el PSOE ho nega

Els socialistes asseguren en un comunicat que es tracta de "coincidències mínimes"

Acn / Europa Press
3 min
Manuel Cruz, durant la campanya socialista de les generals del 2016

MadridEl diari 'Abc' ha acusat aquest dimarts el president del Senat, Manuel Cruz, d’haver plagiat nou autors al seu manual de 'Filosofía contemporánea' que va publicar el 2002 i va reeditar el 2010. El PSOE ho ha negat categòricament en un comunicat difós a la premsa, en què assegura que els suposats plagis corresponen a "coincidències mínimes".

Segons el diari espanyol, Cruz, que és catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona des del 1986, "va copiar i enganxar paràgrafs complets de manuals i altres obres de filòsofs de reconegut prestigi sense citar ni posar entre cometes". "Hi ha un mínim de quinze plagis clars i directes", diu el rotatiu espanyol, que apunta que els autors plagiats serien, entre més, José María Mardones i Nicanor Asúa.

L'equip del president del Senat ja ha difós un comunicat –tuitejat per ell mateix– en què nega taxativament el plagi i defensa el prestigi professional del president del Senat, "un catedràtic rigorós i un autor prolífic i reconegut" que "ha escrit 34 llibres, a més de nombroses publicacions acadèmiques i de pensament". Segons el text, "la seva qualitat docent i investigadora a la Càtedra de Filosofia Contemporània de la UB ha quedat acreditada al llarg d’una carrera de tres dècades".

Els socialistes, que recorden els premis que Cruz ha obtingut per les seves publicacions, asseguren que "és fals que hagi comès plagi". "El que publica el diari 'Abc' es refereix a coincidències mínimes entre comentaristes que han llegit i treballat sobre un mateix autor. És a dir, coincidències en afirmacions sobradament conegudes entre especialistes perquè parlen de les mateixes obres i dels mateixos autos clàssics", afegeix.

Segons el PSOE, "no es tracta a més d’una obra creativa pròpia, sinó d’un manual divulgatiu per a estudiants on s’inclouen dades biogràfiques i de la trajectòria de pensament d’aquests autors". A més, el PSOE renya l''Abc' reblant que "no es pot jugar amb l’honor personal i el prestigi de les persones". "No tot s'hi val. Aquesta mena d’atacs incideixen en el desprestigi de la política i en la desafecció dels ciutadans per la política i les institucions", conclou l'escrit.

En declaracions a Onda Cero, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha deixat clar que Cruz és un filòsof reputat i ha indicat que, més enllà d'un text literal de dues línies", un plagi consisteix en fer passar per pròpia "una trama, una idea o un concepte", per minimitzar així la polèmica. "No em sembla un plagi", ha arribat a dir. La dirigent socialista ha afegit que Cruz té "tot el respecte professional i intel·lectual" i que, per tant, acusacions com les de l''Abc' no li corresponen.

Diversos càrrecs socialistes s'han sumat al suport a Manuel Cruz i la condemna del rotatiu. La presidenta del Congrés, la catalana Meritxell Batet, també ha tuitejat el comunicat que rebat les informacions publicades, afegint que "tan de bo hi hagués molts Manuel Cruz a la política espanyola", mentre que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha defensat el president de la cambra alta en una entrevista a Telecinco, des d'on ha censurat la "mena de barra lliure que s'ha obert contra tot i contra tothom".

En la mateixa línia, el primer secretari dels socialistes a Catalunya, Miquel Iceta, ha lamentat que per "atacar" el president del Senat "s'intenti desfigurar una notable trajectòria intel·lectual" i ha qualificat de "vergonya" les informacions publiques pel rotatiu. "Que persones com Manuel Cruz s'hagin volgut dedicar temporalment a la política", ha reflexionat Iceta, "és una magnífica notícia".

Més enllà de l'escalf que ha rebut Cruz per part de membres del seu partit, altres dirigents com el portaveu d'En Comú Podem al Congrés també han defensat el president de la cambra alta. "És lamentable com alguns trepitgen l'ètica i el dret a defensa", ha piulat el diputat a través del seu compte de Twitter, des d'on ha recordat que va "tenir el luxe" de ser alumne seu.

stats