Política 25/11/2020

L'acord per acabar amb el dúmping fiscal de Madrid enfurisma Ayuso

La presidenta madrilenya, que viatja demà a Barcelona, promet ser el "pitjor malson" del govern

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, dilluns durant un acte de suport a l'hostaleria.

MadridLes tornes s’han canviat des que el PSOE i Unides Podem són a la Moncloa. Ara és el PP el que acusa el govern espanyol d’una “recentralització” de competències autonòmiques. L'acord de la Moncloa amb ERC, que preveu la “fi” del dúmping fiscal de Madrid, ha enfurismat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ha promès convertir-se en “el pitjor malson dels que volen robar els madrilenys per pagar les corrupteles de l’independentisme”.

En una entrevista a Antena 3, Ayuso ha anunciat que viatjarà demà dijous i divendres a Catalunya per posar en marxa aquest pla. Després d’haver acaparat totes les portades fa dos mesos pel descontrol de la pandèmia, la capital espanyola ha aconseguit baixar la corba de contagis i morts per covid-19 sense tancar l’hostaleria. Per això la presidenta madrilenya centrarà el viatge en treure pit de la gestió reunint-se amb sectors de l’hostaleria i en plena precampanya per al 14-F.

La baixa fiscalitat de Madrid promet convertir-se en un nova guerra entre el PP i la Moncloa. Fa mesos que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, independentment de l’acord arribat amb ERC, defensa que cal acabar amb la condició de paradís fiscal de la capital espanyola. Catalunya no és l’única comunitat que considera una deslleialtat que Madrid utilitzi l’efecte capitalitat per baixar els impostos al mínim. Diferents barons socialistes ho han criticat en plena pandèmia, després que Ayuso recuperés a inici de curs la promesa de reduir mig punt en tots els trams d’IRPF –un impost progressiu que Estat i comunitats gestionen al 50%.

Un “infern fiscal”

Però les crítiques no han arribat només del PSOE, sinó també del mateix PP. És en la divisió a la dreta per on ha volgut burxar el president espanyol, Pedro Sánchez. Des de Palma, en el marc de la cimera hispano-italiana, el líder socialista ha assegurat que presidents del PP també consideren que tenen "un problema que cal resoldre" d’harmonització fiscal. La declaració ha generat una resposta encara més furibunda d’Ayuso, que ha assegurat que això era “rotundament fals”, que totes les comunitats del PP volen rebaixes i que en cap cas Madrid és un paradís fiscal, sinó que altres comunitats són un “infern fiscal”.

Casado, però, de moment ha decidit no entrar en aquest cavall de batalla. Durant un acte en contra de la violència masclista, s’ha limitat a censurar els pactes del govern espanyol amb el PNB, EH Bildu i amb ERC per la immersió lingüística. Des de Ciutadans també han respost amb cautela, ja que continuen negociant amb la Moncloa els pressupostos. La vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, ha considerat una notícia “magnífica” que ja tinguin els vots per tirar endavant els comptes, però ha insistit que treballaran “fins a l’últim minut” per arribar a un acord amb Cs.

stats