Política 01/02/2023

Guanyar capacitat a l'aeroport i pacte per la B-40: les claus de l'acord entre el Govern i el PSC

S'incrementen els recursos de Salut i dels concerts educatius i s'augmenten les places de Mossos d'Esquadra

4 min
Aeroport del Prat de Barcelona

BarcelonaDos documents: un plec de tres pàgines dedicat només a les grans infraestructures i un dossier de 26 amb desenes de mesures en l’àmbit econòmic, social, de l’administració pública i dels mitjans de comunicació. Aquest és el contingut que a primera hora del matí d'aquest dimecres el Govern i el PSC han remès per explicar el pacte pels pressupostos catalans del 2023. A continuació desgranem l’aliança entre republicans i socialistes, que comptarà amb una comissió de seguiment de les dues parts per valorar-ne el compliment.

Accelerar el Hard Rock

El pacte de l'executiu amb els socialistes depèn de completar els processos relacionats amb el Hard Rock "prèvia aprovació definitiva del pla de desenvolupament urbanístic" durant el primer semestre del 2023. Aquesta era una de les condicions –juntament amb la B-40– que reclamaven els socialistes per donar suport als comptes. No és l'única infraestructura del Camp de Tarragona que han pactat Govern i socialistes: també hi ha "assegurar l'execució dels treballs necessaris per completar el Corredor Mediterrani".

Tirar endavant la ronda Nord

El pacte sobre la infraestructura del Vallès, que havia situat els pressupostos a l'abisme, s'ha acabat redactant de la següent manera: fer efectiu "en el primer trimestre del 2023", amb el ministeri de Transports, el conveni d'acord que "garanteixi" la redacció del projecte de la ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar. És la mateixa fórmula que va aprovar el Parlament la setmana passada.

Salvador Illa durant la seva intervenció al Parlament

"Guanyar capacitat": la solució per desencallar el desacord per l'aeroport del Prat

Els socialistes i els republicans també han arribat a un pacte sobre l'aeroport del Prat. Si bé el PSC demanava "ampliar-lo" amb una tercera pista i Esquerra en recelava, han acabat consensuant un text que passa perquè aquesta infraestructura "guanyi capacitat". En concret, això implica fer una comissió tècnica entre la Moncloa i el govern català en què s'acordi un "nou model aeroportuari" perquè aquesta infraestructura esdevingui un "hub intercontinental". Això sí, "amb respecte a la biodiversitat, a la convivència dels veïns i a les directives europees ambientals, posant especial cura en la preservació de l'espai natural protegit del delta del Llobregat". Com es concretarà això ara per ara és una incògnita, però l'acord passa per reactivar el projecte després que la Moncloa el guardés en un calaix per les discrepàncies amb el president, Pere Aragonès. Alhora, les dues parts també adquireixen el compromís que la Generalitat formi part de la "governança" d'aquesta infraestructura i que es permeti una connexió ferroviària dels aeroports de Girona i Reus, una qüestió reclamada fins ara per la Generalitat.

Acord sobre Rodalies

El pacte inclou acordar amb el govern d'Espanya el model de traspàs de recursos econòmics "per a l'adequada gestió dels serveis ferroviaris que siguin de competència de la Generalitat". I en aquest sentit s'especifica: la cessió de la titularitat de les infraestructures que puguin ser "segregades" de la Xarxa Ferroviària d'Interès General dins de Catalunya. També se seguirà executant el Pla de Rodalies (fins al 2030) i el Govern haurà d'acordar amb Renfe les actuacions necessàries "per adquirir i millorar els trens" mentre la Generalitat no disposi d'un operador propi per assumir-ho, en al·lusió a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Seguretat: més Mossos

L'acord Govern-PSC preveu convocar anualment 840 noves places de Mossos d'Esquadra, i destinar una part important a Barcelona per arribar a un increment de 600 policies a la capital catalana.

Més recursos per a Salut

El pacte inclou un augment del pressupost de Salut de 1.284 milions d'euros, que assolirà els 12.212,8 milions en total. Es compromet a destinar el 24% de tots els recursos a l'atenció primària (2.100 milions d'euros), a més de garantir l'increment retributiu del 2,5% als professionals del sistema sanitari i caminar cap a "l'harmonització" de les condicions salarials i laborals de tot el personal. També incorporen dotar amb 30 milions més el pressupost de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per assegurar-se el desplegament; destinar 50 milions d'euros a reduir les llistes d'espera, i l'ampliació de diversos centres sanitaris com el del Vendrell, les Terres de l'Ebre o el Parc Salut Mar.

Diners per a educació pública, concertada i privada

En l'àmbit educatiu, l'acord incorpora augmentar el pressupost per als concerts educatius en 39 milions d’euros en el pressupost del 2023. També incrementar en 52,3 milions d'euros el finançament de les llars d'infants a Catalunya per garantir la gratuïtat de l'I2 dels centres públics, 12,4 milions dels quals anirien destinats a les subvencions a llars d’infants privades amb una dotació de "800 euros per alumne i curs". En cas de famílies vulnerables, s'hi afegirien 800 euros més. 52 milions d'euros aniran destinats al desplegament del Pacte contra la Segregació Escolar.

Indústria i energies renovables

S'incrementa en 56 milions d'euros, fins a arribar als 105 milions, el pressupost destinat al "suport a la indústria" i a garantir "l'execució de la totalitat dels imports" del Pacte Nacional per la Indústria, dotat amb 680 milions d'euros. També es destinen 180 milions d'euros a l'acceleració de la instal·lació de fonts de producció d'energia renovable per a l'autoconsum domèstic i industrial i, alhora, es dota l'energètica pública d'una partida de 25 milions d'euros per iniciar una licitació per cobrir les cobertes dels edificis públics.

Administració pública

El pacte incorpora aprovar un pla de simplificació i reordenació del sector públic de la Generalitat amb l'objectiu de "crear una estructura més simple, eficaç i eficient". El pla, diu el pacte, ha de suposar "la minoració efectiva de com a mínim el 10% dels ens actualment vigents a finals del 2023, amb excepció de les entitats vinculades a serveis de salut i universitats i recerca".

Mitjans de comunicació

Incrementa en 32 milions d’euros el pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i estudiar com l'Agència Catalana de Notícies pot passar a dependre d'aquesta i no del departament de Presidència. Augmenta en 100.000 euros el pressupost del Consell Audiovisual de Catalunya.

El que no inclou l'acord

No hi ha cap referència a frenar l'obertura de noves delegacions catalanes a l'exterior, com havia reclamat el PSC, i tampoc a frenar el pla pilot sobre la renda garantida de ciutadania. També es deixa fora que el Centre d'Estudis d'Opinió passi a mans del Parlament, així com vehicular a través de la cambra catalana els recursos públics que es destinen des del Govern als mitjans de comunicació a través de contractes, publicitat i difusió.

stats