Acord per renovar el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes

El Consell General del Poder Judicial queda al marge del pacte entre el PP i el PSOE

4 min
Pablo Casado i Pedro Sánchez reunits a la Moncloa per parlar dels pressupostos del 2021 i del desbloqueig d'òrgans institucionals, fa un any

MadridEl govern espanyol i el PP han arribat a un acord per renovar els òrgans constitucionals pendents excepte el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Després de les converses de les últimes hores entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, tots dos han pactat la renovació de quatre magistrats del Tribunal Constitucional –els escollits pel Congrés–, els dotze consellers del Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades. Segons han informat el govern espanyol i el PP en dos comunicats idèntics, els nous càrrecs s'escolliran en una sessió plenària la setmana del 25 d'octubre al Congrés de Diputats i al Senat. Les persones proposades als nous òrgans es donaran a conèixer els pròxims dies.

Després de mesos de bloqueig, el pacte s'ha segellat en només 24 hores. Les converses van començar aquest dimecres a la tarda quan el líder del PP, Pablo Casado, va instar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a renovar els òrgans pendents al marge del CGPJ, que és el que ha centrat el xoc entre els dos partits. El PSOE volia que tots entressin en el mateix pack, tal com va manifestar Bolaños en declaracions als mitjans com a resposta a l'oferta de Casado. De fet, aquest matí el mateix Bolaños insistia a RNE que la posició del govern era que es renovessin tots els òrgans en bloc, inclòs el CGPJ.

Però els socialistes han acabat cedint i aquest matí les converses han culminat en un acord. Ni el govern ni el PP no n'han donat detalls. De fet, el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, ha explicat en roda de premsa que les dues parts havien de continuar parlant els pròxims dies per "organitzar" els noms de "consens". "No s'han concretat", ha contestat a la pregunta sobre quins noms substituirien els actuals càrrecs amb el mandat caducat.

L'executiu espanyol ha acceptat desbloquejar les institucions per les quals el PP no tenia cap excusa de mantenir caducades. Els conservadors continuen demanant canviar el sistema d'elecció dels vocals del CGPJ, però en canvi no hi posaven obstacles al TC ni al Tribunal de Comptes, malgrat que en tots els casos s'escullin a les cambres legislatives amb majories reforçades. Al TC i al Tribunal de Comptes (també al CGPJ), la majoria és conservadora i el govern estava especialment interessat en renovar-los per reflectir-hi la majoria parlamentària al Congrés.

Com quedaran les majories?

Els jutges del TC en funcions són el president, Juan José González Rivas; la vicepresidenta, Encarnación Roca; i els magistrats Andrés Ollero i Fernando Valdés. Dos d'ells els va proposar el PP i dos el PSOE. Tot i que encara no es coneixen els detalls de l'acord, si se seguís la mateixa dinàmica, continuaria havent-hi majoria conservadora al tribunal de garanties. L'any vinent, però, caduquen els mandats de dos magistrats proposats pel govern, Pedro José González-Trevijano i Antonio Narváez, en el seu moment promoguts pel PP. Abans que acabi la legislatura també tocaria rellevar Juan Antonio Xiol i Santiago Martínez-Vares, proposats pel CGPJ, però la reforma de la llei que van aprovar el PSOE i Unides Podem impedeixen que l'òrgan de govern dels jutges pugui fer nomenaments. Més endavant, doncs, podrien començar a canviar les majories.

Pel que fa al Tribunal de Comptes, caldrà veure com quedaran les majories a l'òrgan que reclama 5,4 milions d'euros a una trentena d'excàrrecs de la Generalitat. La renovació podria canviar els consellers que, teòricament, estan cridats a jutjar l'acció exterior del Govern entre 2011 i 2017. Ara per ara, el CGPJ continuarà amb la interinitat que arrossega des de fa tres anys. El PP i el PSOE van estar a punt d'arribar a un acord en dues ocasions: l’estiu de l’any passat i aquest mes de febrer.

Crida del govern a desbloquejar també el CGPJ

Bolaños s'ha felicitat per l'acord i n'ha atribuït la celeritat al "canvi" d'actitud del PP. Ha admès, amb tot, que el pacte estava gairebé tancat al febrer i que la falta d'acord per renovar el CGPJ el va fer descarrilar. Precisament el ministre de la Presidència ha llançat una crida als populars a fer servir el "consens" de les últimes hores també per renovar la cúpula judicial: "Un acord que reforci la independència i el prestigi judicial".

Hi ha coincidit el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que ha assegurat que continuarien les converses amb el govern per "acostar posicions": "Tot és possible amb voluntat i intenció de cedir per arribar a acords i grans consensos". Fa tan sols una setmana els populars carregaven tota la responsabilitat del bloqueig als socialistes, tot i que en els últims dies havien sortit veus, com la dels expresidents Mariano Rajoy i Felipe González, que apostaven per acostar posicions i renovar els òrgans.

Per a Unides Podem, malgrat l'acord, el PP continua en una situació de "rebel·lia en el compliment de la Constitució" perquè la cúpula del poder judicial no s'ha renovat. Amb tot, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha assegurat que l'acord amb els populars també representa la formació lila perquè "es respecta" el preacord a què ja van arribar al febrer.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ja ha criticat el pacte perquè considera que és una nova mostra que els dos grans partits estatals "es reparteixen les cadires" dels òrgans constitucionals.

També l'ha criticat Vox. El president del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, ha carregat contra l'acord i especialment contra el PP, perquè considera que ha donat "oxigen" al govern.

stats