Política 25/03/2014

"Gràcies, president. Que n'aprenguin, de Suárez!"

Aplaudiments i crits al pas de la comitiva que ha acompanyat el fèretre de l'expresident espanyol. Més de 30.000 persones han visitat la capella ardent

Joan Rusiñol/agències
2 min

Madrid"Gràcies, president. Que n'aprenguin [els polítics actuals], de Suárez!". És una de les moltes expressions que han cridat els ciutadans que aquest dimarts al matí s'han aplegat al centre de Madrid per dir l'últim adéu al primer president de la democràcia després de la dictadura franquista, que va morir diumenge. Els aplaudiments espontanis no han cessat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les 11 en punt ha començat l'últim adéu al Congrés a Adolfo Suárez, el primer president de la democràcia espanyola després de la dictadura franquista. Un piquet d'honor ha tret el taüt de la cambra baixa per la porta dels Lleons, que només s'obre en les grans ocasions. A una banda de l'escala principal, les autoritats de l'Estat; a l'altra, la família.

Ha presidit la cerimònia el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els presidents del Congrés, Jesús Posada, i del Senat, Pío García-Escudero.

Després de sonar la marxa fúnebre i l'himne d'Espanya, el fèretre –cobert amb una bandera espanyola– s'ha situat damunt un carruatge de cavalls –un armó d'artilleria– que ha fet recorregut des de la carrera de San Jerónimo fins a Cibeles, seguit de militars de terra, infanteria, marina i de la Guàrdia Civil, perquè els ciutadans s'acomiadessin de Suárez al seu pas.

Els ciutadans, de forma espontània, han aplaudit la comitiva.

De fet, més de 30.000 persones han visitat la capella ardent, segons les dades facilitades pel president de la cambra baixa, Jesús Posada. La capella ha tancat portes a les 10.00 hores.

En declaracions als mitjans a la porta dels Lleons del Congrés, Posada ha dit que està "orgullós de la imatge d'unitat i consens" que han traslladat totes les forces polítiques al voltant de la figura de Suárez.

Els serveis de protocol de l'Estat han decidit ampliar l'itinerari del seguici –que, en un primer moment, havia de finalitzar el recorregut a la plaça Neptuno– a causa de la gran afluència de públic que ha passat per la capella ardent.

Després d'un comiat del duel amb toc d'oració, descàrrega de fuselleria de la guàrdia d'honor i desfilada davant el fèretre, serà introduït en un furgó que el transportarà fins a la catedral d'Àvila, on les restes mortals de l'expresident espanyol rebran sepultura.

Adolfo Suárez serà enterrat a escassos deu metres d'on hi ha sepultat qui va ser president del govern espanyol a l'exili durant la II República, Claudio Sánchez Albornoz.

El funeral d'estat per a l'expresident del govern espanyol se celebrarà dilluns que ve, 31 de març, a la catedral de l'Almudena.

stats