Política 23/12/2014

Un grup d'advocats catalans denuncien els partits falangistes

Acusen Falange Española y de las JONS, Alianza Nacional i Democracia Nacional d'incitació a l'odi i a la violència

Sara González
1 min
Els advocats que han denunciat els partits falangistes

BarcelonaEls advocats de l'associació Drets han denunciat aquest dimarts les organitzacions polítiques Falange Española y de las JONS, Alianza Nacional i Democracia Nacional per presumptes delictes d'incitació a l'odi i a la violència en els seus discursos del 12 d'octubre a Montjuïc. "Es tracta de delictes tipificats pel codi penal que atempten contra els drets dels catalans i que no es poden deixar passar. Esperem que la Fiscalia actuï", ha sentenciat el president de Drets, l'advocat Sergi Blázquez, a les portes de la Ciutat de la Justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la denúncia presentada, Drets fa un recull de les declaracions que els membres d'aquests partits van fer amb motiu del dia de la Hispanitat. "Sempre hi haurà un grapat d'espanyols, com ja hi eren en el seu moment, disposat a vessar la seva sang però també la dels enemics d'Espanya per la seva irrefutable unitat", va assegurar el president de Falange, Manuel Andrino Lobo. "Els patriotes espanyols tenim tota la legitimitat històrica i moral per actuar fins a l'última conseqüència, incloent-hi, per descomptat, la de posar davant d'un escamot d'afusellament el Companys de torn, es digui Artur Mas o Oriol Junqueras", va afegir.

Declaracions d'aquest tipus, o altres com les del líder de Democracia Nacional, Manuel Canduela Serrano, que va dir que "odiava profundament" els catalans, són, segons Blázquez, "delictes confessos d'odi i violència". És per això que el grup d'advocats denunciants estan convençuts que la denúncia "tindrà recorregut".

Blázquez ha assegurat que, per ara, no demanen la il·legalització d'aquests partits, però alerten que sí que actuen al marge de la llei de partits mentre reben subvencions públiques tot i declarar-se obertament "nazis".

stats