Política 09/10/2017

Un grup de 'hackers' aconsegueix les dades de milers de policies piratejant una web sindical

La 9 de Anon afirma que té informació personal de 17.790, però el Sindicat Unificat de la Policia manté que la quantitat d'afectats és molt menor

Enric Borràs
3 min
Intervenció de la Policia Nacional espanyola a l'IES Tarragona durant el referèndum de l'1 d'octubre

BarcelonaL'únic "referent operatiu" del 'hacktivisme' a Espanya per al Centre Nacional d'Intel·ligència, La 9 de Anon, ha tornat a actuar després d'uns tres mesos d'inactivitat a la xarxa, i ho ha fet a causa de les càrregues policials per reprimir el referèndum de l'1 d'octubre. En una sèrie de tuits publicats aquest matí, afirma que ha entrat als servidors del que es presenta com el sindicat majoritari de la Policia Nacional espanyola, el Sindicat Unificat de la Policia (SUP). El grup ha canviat algunes parts de la web i ha divulgat una imatge que vol demostrar que han aconseguit accés a les dades dels 17.790 policies de tots els cossos afiliats als cursos en línia del sindicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del SUP, Ramon Cossío, ha confirmat a l'ARA que han patit un atac informàtic a la pàgina SUPformacion.es, però afirma que la quantitat d'afectats és molt menor del que diuen els 'hackers' i que, en tot cas, no són afiliats al seu sindicat. Segons explica, aquest portal és la seva plataforma de formació per internet oberta als membres d'altres cossos policials i als de la Policia Nacional que no són del seu sindicat, és una web d'accés per als externs. "Lamentem l'atac perquè es veuen afectades les dades personals de molts policies i lamentem que dediquin esforços a atacar el que, al cap i a la fi, és un sindicat de treballadors", ha declarat Cossío a aquest diari.

En un vídeo enregistrat pels membres de La 9 de Anon al qual ha tingut accés aquest diari es demostra com poden accedir a la part administrativa de la plataforma de formació en línia i a les dades dels policies que hi han fet cursos. Segons es pot comprovar al vídeo i en captures de pantalla que han publicat, els 'hackers' tenen accés als seus noms i cognoms, números de DNI, telèfons, correus electrònics, sindicats on són afiliats, cos al qual pertanyen, adreça de casa i fins i tot al número de compte corrent. A més, segons els 'hackers', tenen accés a totes les dades de la plataforma des del 2013, quan teòricament es va gravar el vídeo. Des del SUP admeten que més o menys llavors van obrir la possibilitat de fer formació en línia, i expliquen que aquest servei, com la seva web principal, el van contractar a una empresa externa.

La 9 de Anon, vinculada al moviment 'hacktivista' (activisme informàtic) Anonymous, també ha manipulat la pàgina de cursos en línia del sindicat per afegir-ne un de fals sobre 'L'ús proporcionat de la força per a ments curtes'. L'acció arriba just després de l'escalada de tensió política amb les càrregues dels cossos policials espanyols de l'1 d'octubre que van deixar 893 ciutadans ferits. "Que el SUP sigui considerada una organització sindical progressista amb declaracions públiques d'incitació a l'odi ja ho diu tot", afegeixen els 'hackers'.

"El que està passant a Catalunya ens fa mal. No només ens fa mal, ens fot molta ràbia!", han afirmat els 'hackers' en una piulada, tot i que també expliquen que no es poden creure que els moviments socials "ovacionin" ara "els perdonavides dels policies i els hipòcrites dels polítics". Afirmen que el problema és l'Estat, però no l'espanyol, sinó qualsevol, i que no volen canviar uns titellaires per uns altres ni "el 78 català". Afirmen que l'estat espanyol "és pitjor perquè té més força", força que ha demostrat amb menyspreu a la gent "en forma de repressió policial".

En un comunicat que els 'hacktivistes' havien afegit a la web del sindicat però que ja no es pot llegir, es burlen dels agents antiavalots dels diferents cossos policials, als quals es refereixen com a membres d'"unitats amb escàs suport neuronal i hipersecreció hormonal", i diuen que han tingut en compte el "sentit de la proporcionalitat" i que per això evitaran filtrar les dades dels 17.790 alumnes que han fet servir la plataforma de formació en línia.

L'acció de La 9 de Anon és semblant a la que es va reivindicar des del pseudònim Phineas Fisher el maig de l'any passat i que va difondre a internet els noms, números identificatius, adreces de casa i números de compte de 5.540 afiliats als cursos en línia del Sindicat de Mossos d'Esquadra. Tot i això, La 9 de Anon, tal com afirma, no ha publicat aquestes dades dels policies a internet ni és previsible que ho faci: el grup ja es va distanciar d'aquesta difusió quan Phineas Fisher ho va fer en el cas dels Mossos d'Esquadra.

stats