Política 21/07/2015

El Suprem arxiva la causa contra López Aguilar per maltractaments

El PSOE readmetrà "immediatament" com a militant l'eurodiputat i exministre quan els ho demani

Ara
2 min
López Aguilar, apartat del PSOE per sospites de maltractament

BarcelonaEl Suprem ha arxivat aquest dimarts definitivament la causa contra l'eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar per suposats maltractaments a la seva exdona Natalia de la Nuez perquè no hi ha nous indicis més enllà de les acusacions "zigzaguejants" d'ella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alt tribunal es pronuncia en el seu escrit de manera contundent per desestimar les acusacions de la Natalia de la Nuez a l'exministre de Justícia, promotor precisament de la llei contra la violència de gènere. El Suprem considera que cap dels fets atribuïts a Juan Fernando López Aguilar "té la virtualitat inculpatòria que se li atribueix" en l'escrit de la jutge canària.

A més, explica que "quan la narració dels fets per la senyora De la Nuez, en funció de la data i del funcionari públic davant del qual es produeix, pronuncia amb la mateixa naturalitat greus imputacions i encesos elogis a la persona que està denunciant, la credibilitat d'aquest testimoni ha de ser analitzada amb cautela".

"La sala no pot basar l'obertura d'un pronunciament penal contra López Aguilar en el testimoni zigzaguejant de De la Nuez", diu també l'acte del Suprem. I conclou: "El dubte sobre en quin moment la seva declaració es va ajustar a la veritat i sobretot" el fet que l'assumpte hagi estat arxivat abans de les últimes denúncies de l'exdona aconsellen el sobreseïment de la causa.

Un jutjat de violència sobre la dona de les Canàries va enviar al Suprem l'abril del 2015 una exposició raonada en què demanava que s'investigués López Aguilar per suposats maltractaments. Ja en aquell moment el Suprem va tornar l'escrit a la jutge perquè els fets imputats havien estat arxivats. "Aquests fets ja van ser investigats al seu moment, i van donar lloc al dictat d'una interlocutòria de sobreseïment lliure", de manera que una nova causa per aquests fets vulneraria els drets de l'exministre, va dir llavors el Suprem.

L'alt tribunal va assenyalar a la jutge canària que només es podria reobrir el cas si apareguessin indicis de la comissió d'altres fets diferents de maltractaments per part de l'eurodiputat. La jutge del jutjat de violència contra la dona número 2 de Las Palmas de Gran Canaria va demanar aquest mes de maig per segona vegada al Suprem que investigués l'exmimistre de Justícia en un escrit que, segons el fiscal, no aportava cap novetat sobre el que ja s'havia arxivat.

L'exdona de López Aguilar va fer, durant aquest mateix mes de maig, noves declaracions acusatòries contra ell, primer davant la jutge canària i després davant la policia. No obstant això, la mateixa policia es va limitar a informar els jutges de la conversa mantinguda amb Natalia de la Nuez –sense transcriure–, atès que la dona es va negar a presentar una denúncia formal.

El PSOE va decidir apartar de militància l'exministre, que va seguir ocupant l'escó a Brussel·les. Aquest dimarts el partit ha afirmat que readmetrà "immediatament" López Aguilar si demana tornar a ser donat d'alta al partit.

stats