17/06/2015

Aguirre cedeix i deixarà de liderar el PP de Madrid

2 min
Cristina Cifuentes és la més ben situada per ser el relleu d’Esperanza Aguirre al partit.

MadridEsperanza Aguirre s’havia compromès a deixar la presidència del PP madrileny si era elegida alcaldessa de Madrid. Per a Mariano Rajoy era una manera de treure poder a la seva gran adversària interna i intentar prendre el control d’un federació que li ha donat molts maldecaps. El 24 de maig no va aconseguir la majoria necessària, però, malgrat això, ha optat per fer un pas enrere: no optarà a la reelecció com a màxima dirigent de la formació madrilenya. Vol un congrés extraordinari que serveixi per a la “refundació” ideològica amb cares noves.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió anunciada ahir -dos dies abans que el president del govern espanyol faci públics els canvis a la direcció- no implica una retirada total. Mantindrà el seu lloc a l’Ajuntament, com a cap de l’oposició i, previsiblement, intentarà condicionar el rumb que ha de prendre el seu partit ara. Tot apunta que la candidata natural per rellevar-la és Cristina Cifuentes, de ben segur la nova presidenta de la comunitat autònoma. Caldrà veure, però, si Aguirre apadrina algun altre candidat més pròxim a les seves tesis. A Cifuentes se la considera una política heterodoxa a les files del centredreta: és republicana i té posicions allunyades de l’ala més conservadora en qüestions com l’avortament.

L’objectiu de l’encara presidenta regional -ho és des del 2004-és que la direcció del carrer Génova li permeti convocar un congrés extraordinari per posar en marxa la renovació. Es tracta d’un nou desafiament, ja que l’equip que dirigeix María Dolores de Cospedal ha deixat clar que no permetrà aquest tipus de conclaves abans de les eleccions generals del mes de novembre. No preveu fer excepcions amb ningú i ja avisa que els congressos es faran quan toquin, és a dir, a principis del 2016.

Demana primàries al partit

Aguirre va posar, a més, un altre debat sobre la taula que incomoda Rajoy: va proposar que l’elecció del nou líder es faci sota la premissa d’un militant, un vot. Li va respondre el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, recordant-li que el seu sistema de funcionament intern -a través de delegats-és “legítim i democràtic”. La reflexió sobre les primàries -que partits estatals com el PSOE ja apliquen- s’emmarca en la convicció de l’expresidenta madrilenya de bastir un nou projecte polític que permeti a la dreta tornar a il·lusionar la ciutadania -lamenta, per exemple, la poca presència del govern espanyol a Catalunya- i frenar formacions emergents, com Podem, per evitar que Espanya sigui “una mala imitació de Grècia” o “models encara pitjors”.

El seu pas enrere va coincidir amb l’anunci del president de la Rioja, Pedro Sanz, el més veterà dels barons populars, de no optar a la presidència per afavorir l’entesa amb Ciutadans en aquell territori.

Sánchez serà el candidat

Mentre els populars estan immersos en aquest procés, els socialistes van certificar que el seu secretari general, Pedro Sánchez, serà el candidat a la Moncloa sense fer primàries, que estaven previstes per al 26 de juliol. Cap dels militants, poc coneguts, que havien anunciat la intenció d’optar a la presidència ha aconseguit els avals necessaris. Per tant, Sánchez serà proclamat candidat aquest diumenge en una reunió del comitè federal i s’evaporaran així definitivament els dubtes sobre eventuals moviments d’última hora de la presidenta andalusa, Susana Díaz.

stats