Tribunals

Així és la guerra de la dreta contra el fiscal general de l'Estat

El Senat reprova García Ortiz després de dos revessos als tribunals

3 min
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu

MadridA diferència dels polítics, que concedeixen entrevistes habitualment, no és tan habitual que ho faci el fiscal general de l'Estat. Álvaro García Ortiz va acudir als micròfons de la Cadena SER fa tres mesos i aquest dimarts al vespre va anar a RTVE, senyal que alguna cosa passa. Aleshores estava al centre de la polèmica per l'informe que la Fiscalia del Tribunal Suprem havia d'emetre sobre si l'alt tribunal havia d'investigar Carles Puigdemont per terrorisme, i ara ha patit un doble revés: d'una banda, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha admès a tràmit la querella de la parella d'Ayuso per presumpta revelació de secrets del ministeri públic; i de l'altra, el Suprem ha anul·lat el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de memòria democràtica i drets humans. Tot plegat, el dia abans que el Senat, aquest dimecres, l'hagi reprovat gràcies a la majoria absoluta del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tenim elements per assegurar que és intencionat", afirmen fonts properes a García Ortiz, amb relació a aquestes coincidències. El seu entorn admet que en una setmana marcada per aquest protagonisme volia explicar-se en primera persona per "transparència". A l'entrevista va assegurar que està "tranquil" i que no li preocupa el qüestionament que està rebent perquè, va dir, està basat en "boles", fent-se seva la denúncia de Pedro Sánchez que el va portar a tancar-se a reflexionar durant cinc dies. "El que li preocupa és el dany que s'està fent a la Fiscalia com a institució", afegeixen les mateixes fonts.

El nomenament de Delgado

La principal llosa que arrossega García Ortiz és la seva vinculació amb l'exfiscal general Dolores Delgado, que va saltar a aquest càrrec directament des del ministeri de Justícia. L'actual cap del ministeri públic ha anat premiant-la amb posicions importants que la justícia ha tombat: primer, el Suprem va veure "desviació de poder" en la designació com a fiscal de la sala militar de l'alt tribunal. Ara, en la decisió coneguda aquest dimecres –tot i que encara cal conèixer la sentència sencera–, la sala tercera del Suprem obliga a retrotraure el procés de nomenament fins al moment previ a la celebració del Consell Fiscal en què García Ortiz va rebutjar que s'estudiés si Delgado incorria en una causa d'incompatibilitat per ser designada fiscal de memòria democràtica i drets humans. Per quin motiu? Per ser parella de l'exjutge Baltasar Garzón, que dirigeix un despatx d'advocats especialitzat en drets humans. L'entorn de García Ortiz, però, argumenta que només hi ha incompatibilitat si hi ha una activitat "comercial o mercantil", i defensa que no és el cas.

Una majoria conservadora al Consell Fiscal podria tombar definitivament el nomenament de Delgado. S'haurà d'acceptar que s'estudiï si existeix causa d'incompatibilitat, i en cas que aquest organisme així ho estableixi, García Ortiz haurà d'optar per un altre candidat a la plaça de fiscal de memòria democràtica i drets humans. En moltes qüestions no, però precisament en el criteri sobre si un candidat incorre en causes d'incompatibilitat, el Consell Fiscal té poder decisori i el fiscal general hauria d'acatar la decisió, tal com reconeixia a RTVE.

Abstencions dels socis

El PP s'ha bolcat en l'assenyalament a García Ortiz i li exigeix que dimiteixi immediatament o bé que Pedro Sánchez el destitueixi. En la votació d'aquest dimecres al Senat, només s'ha oposat a la reprovació el PSOE, mentre que ERC, Junts, EH Bildu i el PNB s'han abstingut, cosa que encara ha donat més ales a la dreta. Aquests no són tots els fronts oberts contra García Ortiz: la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Suprem també estudia un recurs contra el nomenament del mateix fiscal general de l'Estat per part del govern espanyol. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va declarar-lo no idoni per al càrrec, precisament pel revés que va patir en el primer nomenament tombat de Delgado, i una associació de fiscals s'hi agafa per intentar desbancar-lo del càrrec. Tot i veure's "blindat", García Ortiz presenta batalla i ha recusat els membres de la secció que hauran de resoldre aquest cas pel fet de ser, justament, els mateixos que van revocar la designació de Delgado. Així és la guerra contra el govern espanyol que es viu als tribunals.

stats