Política 02/06/2015

Alavedra nega haver comès un delicte de tràfic d'influències en el cas Pretòria

L'exconseller de la Generalitat assegura que tots els seus comptes estan regularitzats

Laia Vicens / Sara González
3 min
Macià Alavedra a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal / CRISTINA CALDERER

BarcelonaL'exconseller de la Generalitat durant els governs de Pujol Macià Alavedra ha obert el torn de compareixences de la sessió de la comissió del frau fiscal i l'evasió fiscal al Parlament. "He defensat sempre els interessos públics dels privats", ha afirmat a preguntes dels diputats tot subratllant que no ha comès cap delicte. Alavedra ha explicat que va començar la seva activitat professional a l'empresa privada, i que després va fer el salt a la política. Malgrat això, ha negat que es trobés amb cap "conflicte d'interessos" i que tingui diners irregularitzats a l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, sí que ha admès que "venir de l'empresa i fer política és molt complicat", i ha dit que "se'n penedeix". "No m'ha anat bé", ha assegurat. Alavedra ha recordat que va crear diverses empreses abans de ser conseller, entre les quals destaquen les dels comptadors d'electricitat, aigua i gas, les accions dels quals va mantenir mentre era conseller. "Entrar a la política no ha tingut res a veure amb cap enriquiment", ha sentenciat tot recordant que els que eren els seus socis estan "millor situats" que ell.

Preguntat sobre si té comptes o no a l'estranger, Alavedra s'ha negat a respondre tot al·legant que aquesta qüestió forma part de la investigació judicial. Amb tot, ha advertit que "tot està regularitzat" i que al final del procés més d'un en quedarà "sorprès". Encara que ha afirmat que "segurament va ser un error" tenir comptes a l'estranger, Alavedra ha "assegurat" que l'origen dels fons són els diners fets a partir de les seves empreses. "Amb tota sinceritat, no hi ha hagut altre origen que aquest", ha afirmat.

Es creu la versió de Pujol

A preguntes dels diputats, Alavedra ha assegurat que es creu "absolutament" la versió de l'expresident sobre l'origen “del llegat i la deixa” de la fortuna a l'estranger de l'expresident Jordi Pujol, a qui ha qualificat com un "gran president". "Coneixent-lo com el conec, me'l crec absolutament", ha afirmat, tot afegint que l'expresident és "un home d'una austeritat personal increïble" i que els diners l'interessen molt poc. També ha negat haver fer mai cap negoci amb Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident, o haver-lo vist mai fent de "recaptador" pel Palau de la Generalitat.

El cas Pretòria

Alavedra, que va ser detingut i empresonat pel cas Pretòria, ha refusat respondre a les preguntes que facin referència al procés judicial en què es troba. Fa poc més de cinc mesos que el jutge Ruz va enviar a judici a Alavedra, així com el també exconseller Lluís Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramanet Bartomeu Muñoz i l'exdiputat del PSC Luis Garcia 'Luigi', que han de comparèixer després, entre altres. Les actuacions judicials del cas Pretòria investiguen suposats delictes de suborn, corrupció urbanística i blanqueig de diners a l'entorn dels ajuntaments de Santa Coloma, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona entre el 2000 i el 2009. Alavedra ha explicat amb ironia que a l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz el va conèixer quan van estar en un "hotel de cinc estrelles", és a dir, a la presó, i que a Luis Garcia, també imputat i empresonat per aquest cas, el va conèixer quan era diputat al Parlament pel PSC.

Ara bé, ha negat que el cas Pretòria es tracti d'una "operació urbanística", i també ha refusat que hi hagués tràfic d'influències. Ho ha definit d'"intermediació pura i simple sense tràfic d'influències", i ho ha argumentat dient que "no va parlar amb ningú". A més, Alavedra ha afirmat que no ha tingut "res a veure amb el finançament del partit".

En tot cas, a Alavedra i Prenafeta se'ls acusa de fer servir la seva influència per cobrar comissions a canvi d'adjudicacions públiques i haver guanyat 15 i 6 milions d'euros, respectivament.

stats