13/05/2015

Albano Dante, candidat de Podem

3 min
EL PRIMER GRAN MÍTING AL COSTAT DE PABLO IGLESIAS 
 Albano Dante Fachin presentarà avui la seva candidatura per liderar Podem el 27-S. Dissabte passat va participar  en el míting de Barcelona en Comú a Nou Barris, com a teloner del líder de Podem, Pablo Iglesias, i de la cap de llista  de la coalició de l’esquerra alternativa, Ada Colau.

BarcelonaPablo Iglesias i Ada Colau a primera fila. Primer cap de setmana de campanya, amb calor sufocant. La plaça de Nou Barris plena de veïns entregats al projecte de canvi que propugna Barcelona en Comú. I Albano Dante Fachin com a teloner del líder de Podem i de l’aspirant a l’alcadia de Barcelona. Així va ser l’estrena de l’editor de la revista Cafèambllet en un míting de gran format. Era una prova de foc -escrutat com estava pel mateix Iglesias- just abans d’anunciar oficialment la seva candidatura a les primàries de Podem per triar el candidat de cara al 27-S, una intenció que formalitzarà avui en una compareixença al Col·legi de Periodistes. A Nou Barris, Dante va mostrar el mateix discurs bel·ligerant amb la corrupció que li ha donat notorietat en els últims anys, una retòrica centrada en les irregularitats a la sanitat catalana. No es va estalviar referències a Xavier Trias -rival de Colau a Barcelona-, de qui va recordar que havia liderat la política sanitària quan Jordi Pujol presidia la Generalitat.

El periodista, cofundador l’any 2004 de la revista Cafèambllet amb Marta Sibina, compta amb l’aval de la direcció de Podem a Catalunya. Avui farà públic un manifest de presentació de la seva candidatura a les primàries amb el suport de diferents personalitats de l’entorn de Podem, inclosa la cúpula catalana del partit. Dante s’ha erigit en el candidat oficialista, tot i que en els últims mesos també havia sonat el nom de Gemma Galdon, secretària de programa i publicacions i integrant del consell ciutadà de la formació. De moment, Dante és el primer aspirant que fa el pas per assumir el lideratge de Podem en els comicis de la tardor. El procés de primàries es farà just després de les eleccions municipals.

De Procés Constituent a Podem

L’activista, especialment bel·ligerant amb la política sanitària del conseller Boi Ruiz, havia posat el focus anys enrere en les irregularitats als hospitals de Calella i Blanes, detallades a la revista Cafèambllet. Actiu a les xarxes, ha denunciat públicament diverses operacions polèmiques de la sanitat catalana, com el cas Innova, que ha esquitxat el PSC i CiU, ara en fase d’investigació judicial. Dante també ha acusat ERC de ser “la marca blanca de la corrupció sanitària” per haver prioritzat, al seu entendre, l’entesa en el procés sobiranista en lloc de mostrar una actitud més contundent contra les retallades i els casos de corrupció. Tot i defensar el dret a decidir, el seu és un perfil combatiu amb les forces que lideren el procés sobiranista: no ha escatimat crítiques a CiU, de qui diu que s’ha apropiat d’una mobilització social que desborda les sigles dels partits. Ahir mateix acusava, des del seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Artur Mas, de “perdre els papers” per haver afirmat que la “violència verbal” de Pablo Iglesias acaba degenerant en “violència física”. Amb Dante com a possible candidat, Podem també aspira a captar vots en la bossa d’electors que pot nodrir Ciutadans, disparat en els últims sondejos a Catalunya.

El periodista, que es presentarà a les primàries com a independent, ha sigut impulsor de Procés Constituent, al costat de Teresa Forcades, Arcadi Oliveres i Jaume Asens. Precisament, aquest juny Procés Constituent ha de decidir en assemblea si es presenta als comicis del 27-S: tal com va avançar l’ARA el 28 d’abril, el moviment és més a prop de fer un pas enrere i no concórrer a les eleccions, cosa que comportarà la fuga de quadres tant a la CUP com a Podem. La candidatura liderada per l’editor de la revista Cafèambllet confirma el que ja havia verbalitzat la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, que no aspirava a ser la candidata en els comicis de la tardor. Ubasart s’ha marcat com a prioritat bastir l’estructura del partit. A les files de Podem pretenen minimitzar la frenada que indiquen les enquestes. La formació de Pablo Iglesias diu que es presentarà en solitari el 27-S. Serà el primer examen de la marca.