CANVI DE CICLE
Política 31/08/2015

Albert Boadella: "Catalunya tindria un orgasme general si Espanya tragués els tancs"

El director teatral carrega contra el procés, que identifica amb "la ultradreta més pura", amb Le Pen i amb el "populisme de sainet", i augura un futur judici de Nuremberg contra els independentistes

Efe
3 min
Albert Boadella, en una imatge d'arxiu

MadridCatalunya "declararà la seva independència", però l'Estat no ha de sufocar la sedició "amb els tancs" perquè això provocaria allà "un orgasme general" i "no cal donar-los aquests plaers", assegura en una entrevista el director teatral i fundador d'Els Joglars Albert Boadella. Catalunya "no té sortida", assegura Boadella (Barcelona, 1943), perquè els que promouen la seva independència "han tallat totes les sortides i no poden fer marxa enrere". "Pujol feia el doble joc del xantatge i la coacció però el nefast Mas no té cap altra opció", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I no hi ha sortida possible, precisa, perquè són "generacions educades en l'odi a Espanya, que mai reconeixeran banderes o el rei com una cosa seva". "Després uns malvats han aprofitat aquest sentiment natural de defensa del terreny elevant-lo a objectiu militar", insisteix. "El nivell d'engany a la ciutadania ha estat tan alt que viuen en la ficció que tenen la bota dels espanyols trepitjant-los el clatell. Han perdut el sentit de la realitat i no volen creure que la independència vol dir jugar-se la permanència a la UE. D'altra banda, han aconseguit que molta gent pensi 'que marxin d'una puta vegada'", clama.

Des de la seva casa a Girona, i acabat d'arribar de Buenos Aires, on ha estat un mes dirigint 'El pebrot Verdi', subratlla que "tot" el que veu és "d'una mediocritat i una baixesa moral" inaudites, "una epidèmia a la qual cada vegada més gent s'enganxa" i que ell ja va vaticinar fa més de 25 anys en un article periodístic que va titular 'El virus'.

Per això, diu, ja no té amics a la seva terra i tota la seva vida social la desenvolupa a Madrid, on dirigeix els Teatres del Canal des de fa set anys i per als quals acaba de renovar per a una altra temporada més. "Això és un espectacle còmic. Quan veig les coses que diuen, com es barallen entre ells, el que noto és que no tinc cap sentiment d'afecció", revela.

En aquest context, postil·la, la convocatòria d'eleccions del 27 de setembre no és més que "una fugida cap endavant dels dirigents d'aquest caos". "Arribarà un moment en què l'enfrontament sigui directe, és a dir, en els marges de la legalitat. Cal veure llavors si Espanya aplica la legalitat o mira a una altra banda", apunta.

Davant d'una declaració "unilateral" d'independència, recorda, "i en aplicació d'articles a la Constitució que no ho permeten, arriba un enfrontament directe que implica destitucions". El que té molt clar és que la resposta no ha de ser amb tancs, que cal fer-ho "més intel·ligentment", "amb una acció important". "Els independentistes no tenen altra sortida que tirar endavant perquè no hi ha una majoria activa, encara que sí que en pot haver una de silenciosa, capaç de frenar el pas", afirma.

Però Espanya, insisteix, no pot "deixar-li un llast així a la UE i la resposta ha d'anar per no cedir a les coses econòmiques, perquè la igualtat dels espanyols no pot estar en joc i ha d'haver-hi unitat fiscal", suggereix. El món, afirma, "va per altres camins i Europa té problemes més apressants i, sobretot, reals". "Ells encara estan amb Felip V, en una cosa tan baixa, tan reaccionària, de la ultradreta més pura. No hi ha diferències amb Le Pen i el populisme de sainet".

Hi haurà una generació, vaticina, que els farà un autèntic judici de Nuremberg "per haver sotmès un territori agradable i bell a aquesta baixesa moral i indignitat". "Seran jutjats per un autèntic delicte moral... El judici de Nuremberg-Ripoll", proposa irònic.

stats