CANVI DE CICLE
Política 18/03/2014

Fabra es mostra preocupat "per l'onada expansiva que pugui generar" el procés català al País Valencià

El president de la Generalitat Valenciana critica que el debat sobiranista dificulta la negociació d'un nou finançament

Europa Press
2 min

ValènciaEl president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, ha afirmat aquest dimarts que estan "preocupats per aquesta possibilitat d'onada expansiva que pugui generar Catalunya" arran del debat sobiranista. "A la Comunitat Valenciana no tenim aquest sentiment, sí que el tenim en el fet que defensem allò nostre i volem el millor per al nostre territori i per a les persones, però no des del punt de vista sobiranista que tenen a Catalunya", ha recalcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha assenyalat en una entrevista a 'Els Matins de RNE', recollida per Europa Press, en què ha admès la seva "preocupació que es vulgui estendre el programa català perquè siguin més les comunitats autònomes o territoris que es puguin veure afectats" i, en aquest punt, ha defensat la feina dins del marc constitucional.

Fabra ha ratificat el compromís del Consell "des de la lleialtat i la defensa de les senyes d'identitat valencianes" i ha destacat que treballen per comptar amb "un projecte que sigui també específic, però treballant dins del marc constitucional", ha insistit.

Segons la seva opinió, la consulta independentista impulsada per Artur Mas "no ajuda en absolut" de cara a la revisió del model de finançament autonòmic perquè "per tirar endavant qualsevol negociació es necessita molta tranquil·litat i això no s'està generant des de Catalunya, on s'està fent veure que necessiten moltes més transferències de l'Estat per fer el mateix, però això reclamem totes les comunitats", ha sentenciat Fabra.

Un criteri "lògic" per al finançament

Així, ha insistit en la conveniència de "fixar un criteri lògic, sensat, amb sentit comú i solidari" amb vista al repartiment de fons, "veient també les possibilitats de l'Estat" i amb "arguments que es puguin entendre, que siguin molt senzills quant a l'aplicació i generin més benestar als ciutadans".

Fabra manté que "ningú" està content amb el model actual i ha reiterat que el País Valencià fa deu anys que infrafinança i que les transferències de l'Estat no han cobert les despeses en sanitat, educació i polítiques socials.

En aquest sentit, reivindica garantir la cobertura i igualtat d'accés a aquestes prestacions bàsiques, igual que passa amb les pensions o prestació per desocupació, en qualsevol punt de l'Estat. "Necessitem un criteri solidari i generalista per a tots", recalca Fabra, que insisteix que el País Valencià reclama que "tots els espanyols tinguin tots els mateixos drets en educació, sanitat i polítiques socials" i que els serveis acordats en aquests àmbits "han d'estar coberts per les transferències de l'Estat".

stats