Política 23/12/2015

De "paper mullat" a "proposta incinerada": els partits carreguen contra la proposta de Junts pel Sí

Albiol avisa els independentistes que el govern d'Espanya actuarà contra el procés tot i estar en funcions

Sara González / Núria Orriols
4 min
El 'Robin Hood dels bancs' no es presenta al judici Vil·la Urània quedarà com està i serà un casal d'avis L'oposició tomba l'ajut  als llibres de text d'Albiol

BarcelonaLa proposta que Junts pel Sí ha posat sobre la taula per aconseguir un acord d'investidura amb la CUP ha estat criticada per la resta de partits del Parlament. Des de "paper mullat" fins a "proposta morta". És com ha estat titllat l'esbós d'acord que la CUP sotmetrà a votació el pròxim diumenge.

PSC

Una proposta que és "paper mullat"

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha considerat que la proposta de Junts pel Sí és "paper mullat". Ha recordat que tot just es compleixen ara cinc anys del primer acord entre CiU i PSC per fer possible la investidura d'Artur Mas i ha advertit que cap de les mesures pactades es van complir.

A més, Granados ha advertit que el pla de xoc "és paper doblement mullat" després de cinc anys d'un govern "insensible". Els socialistes han subratllat que 270 milions "no arreglen res" i que el document presentat "és poc creïble". Ha posat, d'exemple, que hi ha infants que segueixen sense rebre "beques menjador", malgrat que compleixen els requisits, i que Junts pel Sí ha demanat una pròrroga de la renda de garantia de ciutadania, quan el PSC havia demanat que es tramités amb caràcter d'urgència. "El pla de xoc és una coartada per investir Mas després de 5 anys de govern insensible", ha sentenciat Granados.

Catalunya Sí que es Pot

El resultat del 20-D "incinera" el full de ruta de Mas

Després que En Comú Podem hagi guanyat les eleccions del 20-D a Catalunya, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha advertit que els independentistes insisteixen a "tapar-se els ulls de forma constant" i mantenir-se en "un món de ficció". Al seu parer, els ciutadans han avalat la via del referèndum i, per tant, s'ha fet "absolutament inviable la investidura de Mas". Tot un toc d'atenció a la CUP, que diumenge vota una proposta de Junts pel Sí que Coscubiela considera que és "fum". "Després del 20-D el full de ruta de Junts pel Sí està incinerat", ha etzibat tot recordant que l'informe jurídic del mateix Parlament deixa sense efectes qualsevol mesura que es prengui al voltant de la declaració de ruptura suspesa pel Tribunal Constitucional.

El diputat Albano Dante Fachin ha denunciat que continuï la "teatralització" de Junts pel Sí i ha advertit que no tenen por d'afrontar una nova convocatòria d'eleccions.

Coscubiela s'ha mostrat convençut que la via, a partir d'ara, perquè la reivindicació del referèndum tingui recorregut al Congrés és intentar fer "entendre" al PSOE que defensar la plurinacionalitat de l'estat espanyol ja no és un "llast". "Que el PSOE es desperti", ha demanat.

PP

Albiol acusa Mas d'"abaixar-se els pantalons"

"La proposta de Junts pel Sí no portarà Catalunya a la independència sinó a la pèrdua de l'autogovern", així de contundent ha estat el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, a l'hora de valorar la proposta de Junts pel Sí a la CUP per arribar a un acord d'investidura. En una roda de premsa al Parlament, el popular ha esgrimit un discurs molt dur contra Artur Mas i l'ha acust d'"abaixar-se els pantalons" i "humiliar-se" fins a uns "límits impensables i indignes" davant la CUP. "És més propi d'una carta al pare Noel que d'una proposta seriosa", ha ironitzat.

Ara bé, si la proposta de Junts pel Sí acabés finalment en acord, el popular ha amenaçat amb la suspensió de l'autonomia. "Si al final posessin aquesta carta al Reis en funcionament, és evident que va en contra de la Constitució i és del tot il·legal i no podria tirar endavant, jo no tinc cap dubte que al final s'hauria d'aplicar l'article 155", ha avisat Albiol.

El popular creu que el moment en què Junts pel Sí ha presentat la proposta no és casualitat, asseverant que els independentistes volen aprofitar que a Madrid el govern està en funcions i així "accelerar" el procés independentista. "Si creuen que poden aprofitar aquesta circumstància per accelerar el procés estan molt equivocats, el govern d'Espanya no ho permetrà", ha sentenciat.

Evitar noves eleccions

Malgrat que Albiol ha considerat que tot era una "gran mentida" perquè bona part de les mesures socials són "inviables" econòmicament, ha assegurat que hi acabarà havent investidura en la mesura que les eleccions al març són el pitjor escenari per a CDC, creu. El popular s'ha mostrat convençut que la CUP donaria el 'sí' a Artur Mas, i si no és així, ha afirmat que els convergents presentaran un candidat alternatiu a darrera hora si l'assemblea del dia 27 rebutjava la proposta. Tot, per evitar noves eleccions: "Estic convençut que CDC no vol anar a unes eleccions, Artur Mas ha convertit el partit en una màquina de perdre diputats".

Tot i la pèrdua de diputats a les eleccions del 20 de desembre i el 27-S, Albiol ha assegurat que l'escenari d'eleccions beneficiaria el PP.

En un altre ordre, s'ha mostrat preocupat pels resultats del 20 de desembre a Catalunya, perquè considera que ha guanyat l'"extrema esquerra", en al·lusió a En Comú Podem. "Ens preocupa que hagi guanyat un partit que defensa el règim dictatorial de Veneçuela, que coarta les llibertats", ha assegurat el popular, que ahir va ser proposat com a senador autonòmic.

stats