Albiol apareix als 'papers de Pandora' vinculat a una societat al paradís fiscal de Belize

L'actual alcalde de Badalona va tenir entre el 2005 i el 2015 poders per gestionar una empresa al país caribeny, tot i que ell assegura que no en va obtenir cap rendiment

ARA
2 min
L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol

BarcelonaXavier García Albiol va rebre el 2005 poders per gestionar Luverne International, una societat radicada a Belize –un conegut paradís fiscal–, i els va mantenir fins al 2015, segons han informat La Sexta i El País, dos dels mitjans que signen la investigació dels papers de Pandora. La societat va ser registrada l'1 de gener del 2005, quan Albiol ja formava part de l'executiva del PP a Catalunya, a través del despatx Alemán, Cordero, Galindo y Lee (Alcogal), un dels catorze bufets que són el centre de la investigació periodística que ha fet públics 11,9 milions de documents d'empreses especialitzades en crear societats en paradisos fiscals. Va intermediar en l'operació Afsi, una consultora creada a Andorra per Andbank. Albiol va rebre els poders dels directors de Luverne Internacional a principis del mes d'abril del 2005, davant d'un notari de Panamà, i la societat es va dissoldre el 9 de novembre del 2015. Durant aquests deu anys Albiol va ser alcalde de Badalona (2011-2015) i candidat a la presidència de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons La Sexta i El País, quan van demanar explicacions a Albiol, l'actual alcalde badaloní –va recuperar l'alcaldia el de maig del 2020– es va mostrar sorprès, però l'endemà els va trucar per confirmar-los que havia existit aquest poder i el va atribuir al fet que uns coneguts del seu entorn familiar l'hi van oferir per fer negocis a Centreamèrica. Negocis que mai es van fer. En un comunicat públic distribuït aquest dimecres pel PP, Albiol subratlla que no va obtenir mai "ni rendiments, ni increment de patrimoni, ni retribucions de cap mena". "Mai vaig fer ús d'aquest poder mercantil", assenyala.

L'alcalde de Badalona també descarta "cap connexió" entre la societat de Belize i la seva activitat política i conclou que ell és "una persona seriosa i honrada". "Durant tots els meus anys al capdavant de l'alcaldia, tant jo com el meu equip de govern hem desenvolupat una molt bona gestió per a la ciutat, des del més profund amor per Badalona i per millorar el dia a dia dels nostres veïns", assenyala.

stats