Política 30/07/2017

Albiol: "Si algú ha comprat urnes, o les torna o se les menjarà"

El líder del PP a Catalunya confia que els Mossos "no participaran en pallassades ni obres de teatre" l'1-O

Efe
3 min
La complicitat abominable

BarcelonaAmb la contundència habitual, el president del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a fer un avís aquest diumenge a les forces independentistes. En una entrevista a Efe, s'ha mostrat convençut que és "metafísicament impossible que la Generalitat hagi pogut comprar ja les urnes", perquè hi ha un procediment administratiu de contractació molt regulat, i pel que fa a la hipòtesi que algú ja les hagi comprat i pensi a cedir-les a l'executiu català, ha dit: "Si algú ha comprat les urnes, o les torna o se les menjarà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol ha advertit avui que si "algun particular o alguna entitat separatista" ha comprat ja urnes, pensant a cedir-les al Govern perquè siguin utilitzades en el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, "o les torna o se les haurà de menjar". "En el supòsit que algun particular o alguna entitat separatista hagi comprat aquestes urnes" amb la finalitat de posar-les a disposició del Govern de Carles Puigdemont per a l'1-O, García Albiol els recomana que "guardin la factura i no la tirin a les escombraries, perquè, una de dues: o intenten tornar les urnes o se les hauran de menjar amb embalatge inclòs, perquè no es posaran urnes en cap col·legi electoral l'1 d'octubre".

García Albiol ha garantit amb "absoluta tranquil·litat" que "el referèndum no se celebrarà, perquè el Govern d'Espanya no ho permetrà", i ha advertit les forces independentistes que el que estan fent "no els sortirà gratis". "Alguns creien que intentar trencar Espanya els sortiria gratis, però la resposta de l'estat de dret ha estat contundent i a l'altura de les circumstàncies", ha subratllat.

El líder dels populars catalans s'ha mostrat d'acord que "es comenci a demanar responsabilitats econòmiques" per promoure un referèndum "il·legal" amb diners públics: "L'estat de dret ha d'utilitzar tots els recursos al seu abast perquè aquelles persones que han intentat trencar Espanya rebin la resposta pertinent, fins i tot amb responsabilitat econòmica i patrimonial".

Urnes de cartró

Malgrat els esforços del Govern, García Albiol ha assegurat que l'1 d'octubre no només no hi haurà referèndum sinó que ni tan sols "una escenificació com la del 9-N" del 2014, amb cues de "ciutadans votant en col·legis públics", perquè "la legislació ha estat capaç d'adaptar-se" i perquè el Govern del PP "no permetrà" que passi.

"L'únic que es pot produir és alguna imatge patètica en alguna plaça d'algun poble, amb una urna de cartró", ha dit García Albiol, que s'ha mostrat convençut que els Mossos d'Esquadra "no participaran en pallassades ni en obres de teatre" i acataran la legalitat vigent. Segons el seu parer, "la millor sortida política per a Catalunya seria un avançament electoral per escollir un nou govern", però "això ha de venir per un procés de normalitat institucional i política".

"Jo no aposto perquè el govern d'Espanya hagi de forçar, utilitzant no sabem quins recursos legals, la convocatòria d'unes eleccions. Hi ha altres instruments per evitar el cop d'estat que pensen portar a terme el Govern i la CUP", ha afegit. Segons la seva opinió, "la Generalitat de Catalunya en aquests moments està aïllada internacionalment" i els seus dirigents "s'han convertit en uns empestats", ja que "cap mandatari internacional gosa fotografiar-se o reunir-se amb ells".

"En el Govern de Junts pel Sí estan instal·lats en una espiral de bogeria i d'irresponsabilitat que els porta a entendre que ells, que estan intentant perpetrar un cop d'estat, són els que representen la democràcia i la llibertat", ha assenyalat. Per a García Albiol, l'actuació política de Puigdemont "està inspirada en la forma de fer política" del president veneçolà, Nicolás Maduro.

stats