Política 12/09/2015

Albiol s'envolta de presidents del PP per dir que està en joc la "convivència"

Cristina Cifuentes veu en la Via Lliure un "espectacle vergonyós" propi d'un Govern "corrupte i sectari"

Mario Martín Matas
3 min
El candidat del PP García Albiol, entre els presidents autonòmics de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, i de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes / ARA

BarcelonaEl candidat del PP a les eleccions del 27-S, Xavier García Albiol, ha rebut aquest dissabte el suport dels presidents autonòmics populars a Madrid, Galícia, Castella i Lleó, Múrcia, la Rioja i Melilla per proclamar que en els propers comicis està en joc la "convivència" a Catalunya. Tot i que hi ha hagut unanimitat entre tots a afirmar que la independència no es produirà de cap manera, Albiol sí que ha advertit que si s'inicia el procés de "ruptura" el mal pot ser "irreversible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la majoria de les intervencions han estat dedicades a lloar Catalunya i a destacar la importància d'aquest territori en el conjunt d'Espanya i els vincles històrics i emocionals que hi ha, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ho ha aprofitat per dir –sense citar-la específicament– que la Via Lliure d'ahir va ser un "espectacle vergonyós" en què es va veure reflectit un Govern "corrupte, sectari i, el que és pitjor, incompetent". "Només governa per a uns pocs, una minoria, enfront d'una majoria silenciosa a la qual moltes vegades acoquinen", ha assegurat. Cifuentes, que ha pronunciat el discurs més dur, també ha considerat que ser del PP a Catalunya és "realment heroic" perquè el partit ha de treballar amb tot en contra, abans de carregar també contra els pactes postelectorals que arraconen el PP: "Jo tinc una alcaldessa semblant a la de vosaltres, desgraciadament", ha dit amb referència a Manuela Carmena i Ada Colau.

Albiol, que ha agraït el suport dels presidents populars, ha reconegut que el moment actual és "francament complicat", una situació que cal explicar bé a l'entorn de l'àrea metropolitana i de la mateixa avinguda Meridiana perquè aquells que tradicionalment no voten a les eleccions catalanes entenguin que està en joc fer fora un Govern format per "incapaços". El resultat "dependrà exclusivament" dels catalans que creuen que aquestes eleccions no són importants, ha advertit, atès que ell considera que amb un 72% de participació difícilment les candidatures independentistes obtindran la majoria.

Les intervencions han anat precedides de la lectura d'un manifest que ha llegit la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, firmat per tots els presidents del PP, en què s'admet que les eleccions del 27-S són "les més importants" de la història democràtica de Catalunya i per això el resultat és de "vital importància" i "implicarà la resta d'Espanya". La declaració recorda que la Constitució del 1978 va tenir a Catalunya el suport més gran de tot l'Estat i aposta per mantenir-se units més que mai perquè ningú faci que els catalans esdevinguin "estrangers" dins la seva pròpia terra.

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, també ha criticat la gestió de la Generalitat i especialment Artur Mas per "buscar l'èxit com a candidat que no ha tingut com a governant" i per "no respectar la gent" amb la convocatòria de tres eleccions en cinc anys gràcies al poder que li atorga la Constitució que vol destruir. En la mateixa línia, Feijóo ha criticat la "pitjor gestió dels comptes públics" que ha tingut la Generalitat en la seva història i la incapacitat per gestionar la crisi "agitant banderes", i ha conclòs que, en qualsevol cas, les oportunitats de declarar la independència de Catalunya són les mateixes que té ell per declarar la de Galícia: "Cap ni una".

Juan Vicente Herrera, el president de Castella i Lleó ha demanat un "vot de la raó i del sentiment" per oblidar "projectes utòpics que compliquen la vida", a més de celebrar que l'impuls català ha permès modernitzar Espanya durant les últimes dècades. José Ignacio Ceniceros, el de la Rioja, ha declarat que "tot Espanya mira a Catalunya i seria bo que Catalunya mirés a la resta d'Espanya", a més de demanar la construcció de "nous consensos i punts de trobada" a partir del canvi polític a la Generalitat.

El president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, ha defensat que el PP és l'únic partit coherent i ha demanat anar a votar de forma massiva perquè "no servirà de res lamentar-se" l'endemà del 27-S; el de Melilla, Juan José Imbroda, ha assegurat que la presència catalana a la seva ciutat autònoma és molt nombrosa –Moreneta, Eixample barcelonès i Modernisme inclosos–, però ha lamentat que es qüestioni allò que tant ha unit els dos pobles.

stats