ALIANCES MUNICIPALS
Política 01/06/2019

L’alcalde que depèn dels seus dos fills per repetir

El republicà Salvi Güell negocia amb la CUP revalidar el mandat a Castelló d’Empúries

Gerard Fageda
3 min
El Salvi Güell és l’alcalde de Castelló d’Empúries i aspira a la reelecció.

Castelló D’empúriesSalvi Güell (ERC) ja liderava el govern de coalició amb el PDECat a Castelló d’Empúries quan un grup de persones de l’esquerra independentista crítica amb el partit republicà començaven a fer els primers passos del que acabaria sent la candidatura de la CUP. Aquest mateix grup, entre els quals hi ha dos dels tres fills de l’alcalde, el Guillem i l’Eloi, és el que ha acabat conformant la llista anticapitalista que s’ha presentat a les municipals amb l’objectiu de ser l’alternativa a ERC en aquest poble de l’Alt Empordà. “Hi ha gent que ve de La Forja, de l’ANC, d’Òmnium, i persones del poble que simplement tenien ganes d’involucrar-se en la política municipal”, explica l’Eloi, que marca com a “punt d’inflexió” la campanya de l’1-O. “Després del referèndum -afegeix el Guillem- ja no vam parar de fer actes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els anticapitalistes van mantenir en secret fins a la precampanya la seva decisió de presentar-se. Tampoc ho van dir al seu pare, a qui al principi no li va fer gaire gràcia: “Home! Vaig pensar què diria la gent: «A aquest no el voten ni els seus fills!»” Tot i això, l’alcalde diu que “l’emprenyada” li va durar molt poc: “No és res personal i només faltaria que no es pogués discrepar en política”. A més, els Güell celebren que “no estan tan allunyats”. El pare es defineix com a socialdemòcrata, l’Eloi com a comunista i el Guillem com a socialista. Més enllà de les ideologies, tampoc hi ha cap mesura de l’anterior govern que els anticapitalistes critiquin de “forma contundent”, sinó que volien treure a debat temes, afirma el Guillem, que “fins ara els altres no havien tingut en compte, com el medi ambient o els drets dels treballadors”.

Divergències en el full de ruta

Les discrepàncies entre pare i fills creixen per l’estratègia d’ERC a escala nacional, que també repercuteix en la política del poble. “Esquerra vol ocupar una posició massa centrista, vol acontentar tothom. Nosaltres ens posicionem clarament al costat de les classes populars”, critica l’Eloi. “Les decisions d’ERC posteriors a l’1-O traeixen l’esperit del referèndum. No entenem com volen pactar amb el PSOE, que mai ens reconeixerà com a poble amb dret a l’autodeterminació, i donen suport al govern de Torra, que ens crida a manifestar-nos i després Buch ens envia els Mossos”, afegeix el Guillem.

El tercer germà en discòrdia, el Jofre, també està desencantat amb ERC: “Jo me n’he distanciat pels temes socials”. No comparteix l’estratègia dels republicans “d’intentar ocupar l’antic espai de CiU” i, per aquest motiu, no ha tornat a formar part de la llista d’ERC, com va fer en les municipals del 2015. “Ara que no formo part de cap candidatura reparteixo a tots costats. ¿Has vist això que diuen els meus germans? ¿O això que vol fer el teu pare? Em dedico a burxar-los”, fa broma el Jofre.

En tot cas, a can Güell els resultats han sigut bons per a tothom. ERC ha pujat a 7 regidors i la CUP s’ha erigit en segona força amb 2. L’alcalde en funcions ja ha tingut el primer contacte amb els anticapitalistes, però en les negociacions no hi participen ni el Guillem ni l’Eloi, que ocupaven el número 7 i el 14 de la llista cupaire. Si arriben a un acord, Castelló d’Empúries tindrà per primer cop un govern independentista d’esquerres.

stats