Política 16/05/2019

Ernest Maragall proposa que Barcelona tingui un alcalde de nit

Artadi replica que si "no té el compromís de ser-hi a totes hores, no es presenti"

Uma Oca / Núria Orriols
2 min
L'alcalde de nit, l'última proposta d'Ernest Maragall

BarcelonaEl candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat que impulsarà la creació de la figura de l'alcalde o alcaldessa de nit si guanya les pròximes eleccions del 26 de maig. Aquest càrrec, ja existent en ciutats com Amsterdam, Nova York i Londres, tindria com a objectiu vetllar pels serveis nocturns de la ciutat, com la convivència, la seguretat, la neteja i els serveis socials amb "autoritat per coordinar els serveis i relacionar-s'hi". Maragall ha posposat donar aquesta responsabilitat a algun dels regidors de l'equip de govern o a qualsevol altra persona designada pel govern municipal de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’alcalde de nit té com a principal funció ordenar l'oci nocturn i evitar les friccions que ocasiona amb els residents. A ciutats com Zuric i Berlín, per exemple, reuneixen al voltant d'una taula els principals actors implicats i analitzen els problemes de manera conjunta. També a Amsterdam tenen aquesta figura, que no només vetlla per la urbanitat nocturna, sinó que busca potenciar el creixement econòmic generat per l'agitada vida nocturna d’aquesta ciutat europea.

La proposta del republicà no ha sigut ben rebuda per a JxCat. Encara oberta la polèmica pel cara a cara, la número dos, Elsa Artadi, ha acusat Maragall "d'amagar-se" darrera la Junta Electoral Central per demanar-li, sense informar-los abans, un debat amb l'exconseller empresonat Joaquim Forn. Però no només això. Sobre l'alcalde de nit, Artadi ha replicat que l'alcaldia és per ser-hi "totes hores i per tots els temes". "Si no tens aquest compromís no et presentis", ha etzibat la número dos de JxCat, que ha ironitzat preguntant-se si Maragall vol un alcalde de nit per poder "dormir". "Quan ets alcalde ets responsable del que passi a la ciutat sigui a l'hora que sigui. No és un torn", ha conclòs.

L'acte electoral de Junts per Catalunya

Proposta de Maragall: "Rejovenir la Guàrdia Urbana"

Preocupat per la seguretat de la ciutat, el candidat republicà també ha proposat augmentar el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana en mig miler per "rejovenir" el cos. Maragall ha apostat per aconseguir un "clima de col·laboració" i reforç mutu entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, amb l’objectiu de treballar per incrementar la investigació policial, l’única capaç de reduir la delinqüència organitzada i la lluita contra les màfies.

Pel que fa a agents dels Mossos, el candidat a l’alcaldia de Barcelona ha considerat que en fan falta mig miler més. També ha subratllat que cal enfocar la seguretat amb una perspectiva metropolitana i que la Guàrdia Urbana col·labori amb altres policies locals.

En qualsevol cas, Maragall ha dit que la millor manera per "atacar" la seguretat és "construir cohesió social", perquè la delinqüència en molts casos “sorgeix de les desigualtats i la marginació social”. Ha defensat que la Guàrdia Urbana estigui "ben dirigida" i que connecti un altre cop amb l'Ajuntament de Barcelona i amb la ciutadania. "S'ha produït un distanciament entre el cos i la representació política. S'ha de recuperar la Guàrdia Urbana al mateix temps que recuperi la confiança i la credibilitat de la ciutadania", ha declarat.

stats