Política 06/12/2018

Càrregues policials a Girona contra els manifestants antifeixistes que intentaven aturar un acte de Vox i Borbonia

Deixen en llibertat un noi detingut, i hi ha un agent i tres manifestants ingressats

Maria Garcia
3 min
Carregues policials a Girona durant la manifestació antifeixista a la plaça 1 d'Octubre

GironaEls Mossos d'Esquadra han carregat aquest dijous contra un grup d'antifeixistes que volien accedir a la plaça 1 d'Octubre de Girona, on al migdia s'ha celebrat una concentració del col·lectiu Borbonia, amb el suport de Vox, el PP i Plataforma per Catalunya. Les dues manifestacions han acabat amb un detingut –que han deixat en llibertat amb càrrecs–, 11 agents dels Mossos ferits –un ingressat a la Clínica Girona– i una trentena de manifestants antifeixistes que han necessitat assistència mèdica pels cops de porra que han rebut. Tres d'aquests manifestants estan ingressats a l'Hospital Josep Trueta, un en estat greu pendent dels resultats i dos en estat lleu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els incidents han començat a primera hora del matí quan el CDR de Girona i la Plataforma Antifeixista han convocat una concentració davant de Correus amb l'objectiu d'impedir l'acte convocat per Borbonia.

Els manifestants han intentat entrar a la plaça retirant les tanques que hi havien col·locat els Mossos per blindar-la. Els agents antiavalots ho han impedit carregant amb cops de porra.

Entre les proclames dels manifestants se sentien crits de "Fora feixistes dels nostres barris", "No passaran" i "Girona serà la tomba del feixisme".

Després d'una hora de treva, l'ànim s'ha començat a escalfar quan, a partir de les 11.00 hores, han començat a arribar els primers manifestants unionistes de Vox i Borbonia i, des de l'altre cantó del cordó policial, han tret llaços grocs del carrer.

Manifestants antifeixistes han cremat una bandera espanyola quan els concentrats de Vox i Borbonia han posat l'himne espanyol.

Un detingut i 40 manifestants i 15 mossos ferits

Durant les càrregues policials, els Mossos han detingut un noi acusat d'atemptat a l'autoritat i desordres públics. Segons han explicat fonts policials a l'ARA, el detingut hauria tirat una pedra "de grans dimensions" contra els agents. La policia s'ha emportat el noi a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Vista Alegre i al migdia l'han deixat en llibertat amb càrrecs.

El seu advocat, Benet Salellas, ha negat la versió de la policia: "En cap moment ha tirat cap objecte ni ha agredit els agents". I ha criticat l'actuació dels Mossos per "la important desproporció", perquè "en el moment de la detenció l'han colpejat en diverses parts del cos quan el detingut ja estava aïllat de la resta".

El Servei d'Emergències Mèdiques ha atès a 18 persones, 15 mossos (un d'ells traslladat) i tres manifestants ferits, un dels quals ha hagut de ser traslladat a la Clínica Girona en estat lleu.

Per la seva banda, Sanitaris per la República, que estan atenent els manifestants ferits per les càrregues policials, han hagut de fer 40 intervencions per contusions de cop de porra. Tres d'aquestes persones ferides estan ingressades a l'Hospital Josep Trueta de Girona, dues en estat lleu i una en estat greu i pendent dels resultats.

"Teniu els dies comptats"

Malgrat la manifestació antifeixista, l'acte organitzat per Borbònia, amb el lema 'Units per la Constitució', ha pogut començar a quarts d'una del migdia gràcies a la protecció dels Mossos, que han bloquejat part de la plaça amb tanques i furgonetes dels antiavalots.

Després de fer sonar l'himne d'Espanya, han intervingut diferents representants dels col·lectius convocants com el PP, Plataforma per Catalunya i VOX, que han proclamat frases com "la Generalitat té els dies comptats", "Aconseguirem que els colpistes acabin a la presó i els seus partits il·legalitzats", "Tv3 és la cova del feixisme" o "La bandera espanyola es besa i no s'escup".

Un dels que ha intervingut ha estat l'empresari i membre de la família del Rei, Álvaro de Marichalar que, abans de pujar a l'escenari, ha tingut un incident amb els manifestants antifeixistes. Just quan s'apropava a la plaça 1 d'Octubre pel costat on estaven els CDR, algunes persones l'han increpat i els Mossos l'han protegit fins a portar-lo lluny dels manifestants. En mig de l'operació, els agents han fet fora a la força les persones que estaven concentrades i almenys una persona ha quedat ferida al cap.

A dos quarts de dues, l'acte de VOX ha finalitzat amb la música de "Paquito el Chocolatero", i la Plataforma Antifeixista i el CDR han emplaçat els manifestants a concentrar-se davant la comissaria dels Mossos de Vista Alegre, per reclamar que deixessin en llibertat el noi detingut al matí. Un cop ha sortit en llibertat les entitats han desconvocat la mobilització.

La CUP demana la dimissió de Buch

El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues d'aquest dijous contra els manifestants antifeixistes. En declaracions als mitjans, Salellas ha assenyalat que les càrregues han sigut injustificades i ha acusat els Mossos d'Esquadra d'intentar "protegir els feixistes mentre agredien els antifeixistes". En la mateixa línia, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha exigit responsabilitats al president de la Generalitat, Quim Torra, per la "falta de control efectiu sobre els cossos de seguretat del Govern" que, segons ella, han carregat "desproporcionadament" contra els manifestants antifeixistes.

stats