Política 15/09/2011

L'Ajuntament d'Alfés aprova retirar la foto del Rei de la sala de plens municipal

El ple municipal també va acordar que l'estelada onegi a la façana del consistori en dies locals i nacionals assenyalats

Acn
2 min

AlfésL'Ajuntament d'Alfés (Segrià) va aprovar en el ple celebrat aquest dimecres retirar la fotografia del Rei Joan Carles de la sala de plens municipal així com que l'estelada onegi a la façana del consistori en dates locals i nacionals assenyalades, arran de dues mocions presentades per la CUP. La moció per retirar el retrat del Rei es va aprovar amb els vots a favor de CiU (2), ERC (2) i la CUP (3), i cap en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fotografia que presideix la sala de plens però, encara no ha estat retirada i l'Ajuntament no ha concretat cap data per fer-ho. A Alfés governa CiU amb minoria i va aconseguir l'alcaldia gràcies als vots a favor d'ERC.Des de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), tot i mostrar-se "parcialment" satisfets pels acords assolits en el ple, han rebutjat la negativa de l'equip de govern d'aprovar un reglament per la celebració de consultes populars a la població. Així, han criticat "una alarmant manca de maduresa democràtica i esperit participatiu" de l'equip de govern, a qui han acusat de tombar la moció "per tal d'elaborar un reglament propi de consultes populars".

Així mateix, el ple va adquirir el compromís de consensuar un reglament que reguli la convocatòria de consells de poble o assemblees obertes a la localitat, tot i que va rebutjar amb els vots contraris de l'equip de govern, de CiU i ERC, un altra moció de la CUP defensant l'elaboració d'un reglament municipal per a la celebració de consultes populars, quan ho determini una majoria important de la població.

La CUP considera l'aprovació de la moció per retirar la imatge del rei com un "gest de normalitat, maduresa i higiene democràtica". El portaveu de la CUP de Lleida, Ferran Dalmau, ha justificat la moció al·legant que el monarca "és una figura que no és democràtica perquè no ha estat escollida i a més representa una institució aliena" i per això ha rebutjat que "una persona que no ha estat votada presideixi els ajuntaments democràtics del país". "Hi ha molts ajuntaments d'arreu del país que no tenen el retrat del rei però han optat per altres vies com retirar-lo directament i no fer-ho a través d'un acord al ple municipal, mentre a l'Ajuntament d'Alfés s'ha optat per aquesta via", segons Dalmau.

Així mateix, des de la CUP han valorat positivament el gest dels grups que formen l'equip de govern per haver donar suport a la moció. De moment però, la fotografia segueix penjada encara al saló de plens, han assegurat des d'aquesta formació.

Dalmau ha manifestat que abans de presentar la moció, la CUP va valorar les conseqüències que aquesta podia suposar en cas d'aprovar-se i tot i així es va decidir tirar-la endavant. "Entenem que els diferents grups de l'ajuntament també ho han fet", ha dit el portaveu de la formació. Així, ha assegurat que arribat el cas que alguna persona o institució optés per portar la decisió del ple als tribunals ja plantejaran en aquell moment quin tipus d'actuació emprendre, ha dit el portaveu independentista, qui ha explicat que només es podria recórrer per la via administrativa però en cap cas per la penal.

stats