Política 11/06/2014

Imputats els líders d'Alianza Nacional i Falange per dir que Catalunya només serà independent “a base de molta sang”

Un jutjat de Barcelona imputa Pablo Pedro Peña i Manuel Andrino per incitar a l'odi, la violència i la discriminació durant els discursos del dia de la Hispanitat, a Barcelona

Efe
3 min
Concentració ultra a Montjuïc, el passat 12 d'octubre

BarcelonaUn jutge ha imputat els líders d'Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, i Falange, Manuel Andrino, per incitar a l'odi el passat 12 d'octubre a Barcelona, quan van assegurar que estaven disposats a "matar per Espanya" i que Catalunya només seria independent "a base de molta sang". El titular del jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona ha imputat els dos dirigents ultres per un delicte de provocació a l'odi, la violència i la discriminació, arran d'una denúncia presentada pel fiscal de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La denúncia de la fiscalia es basa en un informe dels Mossos d'Esquadra sobre els discursos que tots dos van pronunciar durant els actes ultres del passat dia de la Hispanitat a Montjuïc.

En el cas de Pedro Pablo Peña, el fiscal també li atribueix un delicte d'injúries greus dirigides contra institucions de l'Estat, perquè, en saber que estava sent investigant, va penjar al web d'Alianza Nacional un escrit en el qual assegurava que li importaven "una figa la fiscalia i els fiscals".

Segons l'informe de la comissaria d'Informació dels Mossos d'Esquadra en la qual se sustenta la denúncia de la fiscalia, en el seu discurs del passat 12 d'octubre, davant unes 500 persones, Pedro Pablo Peña va manifestar, entre altres afirmacions: "No hi haurà secessió de Catalunya si no és a base de molta sang".

De la seva banda, Manuel Andrino va advertir: "Estem disposats a donar fins a l'última gota de la nostra sang en la defensa de la sagrada unitat d'Espanya. Que no ho dubtin, estem disposats a morir, però també a matar per Espanya, només faltaria".

Jornada ultra

El fiscal recull en el seu escrit que els dos líders ultres van arribar en autocar des de Madrid, juntament amb més d'un centenar d'ultradretans, i van ser identificats per la policia catalana, que va constatar que una trentena tenien antecedents per delictes violents.

En el seu habitual periple a peu des de la plaça d'Espanya fins a la plaça Sant Jordi, a la muntanya de Montjuïc, els congregats van exhibir banderes amb simbologia neonazi, com creus cèltiques i banderes d'Espanya amb l'escut franquista, mentre corejaven consignes com "Artur Mas, a la cambra de gas" o "La immigració destrueix la nació".

Segons la denúncia del fiscal, en el seu discurs, el president d'Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, va denunciar: "El separatisme català usa armes pitjors. Fa servir la insídia, la covardia, la traïció, la mentida, el suborn de les classes polítiques... I això és més infame que disparar un tret al clatell a algú. És preferible morir d'un tret que morir a poc a poc, com moren els espanyols a Catalunya".

De la seva banda, el cap de Falange, Manuel Andrino, va afirmar: "Està en joc la mateixa existència d'Espanya i això obliga a donar-ho tot i a posar-hi el coll com vam fer els falangistes el juliol del 1936". Andrino també va assegurar que la Guàrdia Civil hauria d'haver detingut el president Mas després que el Parlament aprovés la resolució sobiranista i, un cop arrestat, "haver-lo obligat que es mengés full per full aquesta declaració d'independència, perquè amb una mica de sort s'hauria asfixiat". La denúncia del fiscal subratlla a més que, després dels discursos, Peña va ratificar les seves declaracions davant els periodistes.

No van comparèixer

Després de rebre l'informe dels Mossos, el fiscal va acordar que la policia catalana interrogués Peña i Andrino com a denunciats, amb assistència d'advocat, si bé cap dels dos no van comparèixer en la data en la qual se'ls va citar, el mes de març passat.

El fiscal recorda en la seva denúncia que Peña té antecedents, per una condemna a tres anys i sis mesos de presó el 2006 per tinença o dipòsit d'explosius, mentre que Andrino va ser condemnat el 2006 a vuit mesos de presó per estafa i té antecedents policials per delictes relatius als drets fonamentals.

stats