Salvador Illa ja té escuders per al 12-M

Alícia Romero serà la número 2 del PSC i Ramon Espadaler (Units), el número 3

3 min
El líder del PSC, Salvador Illa, al costat de la portaveu parlamentària del partit, Alícia Romero.

BarcelonaLa portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, serà la número 2 de la llista del PSC que lidera Salvador Illa el 12-M, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA. L'ara diputada va guanyar protagonisme dins del grup parlamentari després que Eva Granados, que va ser número 2 d'Illa el 2021, fos escollida vicepresidenta segona del Parlament –després, va passar a ser senadora– i Romero assumís el rol de portaveu a la cambra catalana. És, de fet, qui ha liderat les negociacions de pressupostos dels socialistes amb el Govern, tant el 2023 com el 2024, i alguns grans acords de la legislatura, com la llei pel català a les aules o el decret llei per la sequera. La diputada, exregidora de Mataró, també ha guanyat pes orgànic dins de la nova executiva del PSC, on és responsable de les carteres d’economia, coneixement i transició digital. A les eleccions de 2021 anava de número sis a la llista per Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tercer lloc el torna a ocupar l'exconseller d'Interior Ramon Espadaler, quota d'Units per Avançar dins de la candidatura. La número 4 és Esther Niubó, diputada responsable de la cartera d'educació i regidora a Castelldefels, i el 5 és el fins ara primer secretari de la Mesa Ferran Pedret. No repeteix, en canvi, l’ex de Catalunya Sí Que Es Pot Gemma Lienas, que ha anunciat recentment que deixa la política -tot i que ocupa un lloc simbòlic a la llista: el 84 per Barcelona-. El 2021 va ser la número 4 de la candidatura. La número sis serà la periodista Rocío García, que escala la llista des de la setzena posició que va ocupar les passades eleccions, segons confirmen a l'ARA fonts del partit. Els caps de llista de Tarragona, Girona i Lleida es mantenen: són, respectivament, Rosa Maria Ibarra, Sílvia Paneque i Òscar Ordeig.

Les llistes del PSC per a aquestes eleccions tenen el segell personal de Salvador Illa, a diferència del que va passar el 2021: aleshores acabava d'aterrar com a candidat des del Ministeri de Sanitat i va trobar-se amb una llista que, en bona mesura, responia a les decisions de l’aleshores primer secretari, Miquel Iceta. Després de ser escollit candidat en el congrés del PSC per ratificar el seu lideratge, el partit va activar el procediment perquè cada federació proposés diputats i aquest dimarts l'executiva del PSC ha validat les llistes definitives. Units també podria tenir opcions de sumar algun diputat més aquesta vegada: hi té un representant en el número 29 de la llista per Barcelona, Guillem Mateo. A títol simbòlic, tanca la llista el sindicalista d'UGT i president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero.

Les absències

Hi havia la incògnita de si l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, figuraria a les llistes autonòmiques després de resguardar-se en la política local arran de l’enfrontament que va mantenir amb Miquel Iceta el 2016 a les primàries del partit. Parlon ha tornat a la primera línia de la política fa poc: Illa la va situar com a nova portaveu del partit, en substitució d’Èlia Tortolero. L'ara portaveu havia evitat concretar si aquest salt en preparava un de major, per exemple, a les llistes a la cambra o a un eventual Govern socialista. Tot i així, havia deixat caure que el seu futur polític podria dur-la a deixar Santa Coloma: "No pots passar-te la vida sent alcaldessa i jo aniré allà on el partit em digui, però ara em fa feliç ser alcaldessa", va dir en una entrevista a El Punt Avui aquest dilluns. De moment, es mantindrà com a portaveu de la formació.

En conjunt, i segons ha informat la pròpia Parlon en la roda de premsa setmanal d'aquest dimarts, s'ha renovat aproximadament un terç de les llistes. N'han quedat fora la fins ara vicepresidenta del Parlament Assumpta Escarp i el diputat Jordi Terrades, que també és tinent d'alcalde a Granollers. Parlon ha afirmat que ha estat per decisió dels interessats.

stats