Partits

Iceta president, Parlon portaveu: el PSC d'Illa es prepara per al 12-M

Els socialistes, amb Núria Marín de vicepresidenta, aprofitaran el congrés per confirmar l'elecció del candidat

3 min
Salvador Illa i José Luis Rodríguez Zapatero.

BarcelonaLes eleccions agafen el PSC amb els motors en marxa. L'inici del congrés que ha de ratificar Salvador Illa com a líder del partit s'ha convertit en el primer gran acte de campanya dels socialistes catalans, que en sortiran amb una direcció renovada i, a més, amb un candidat: en un canvi d'última hora, el PSC ha decidit aprofitar l'acte (i la maquinària desplegada per la cita) per coronar Illa com a presidenciable per al 12 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva que l'acompanyarà en el període electoral convuls que ja despunta a Catalunya és continuista respecte del mandat anterior, però inclou algun canvi: Illa situarà l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, com a nova portaveu del partit i mantindrà Miquel Iceta com a president de la formació, un càrrec honorífic que coincideix amb la sortida de l'exministre de la primera línia política amb el seu nomenament com a ambaixador espanyol a la Unesco. Així doncs, coincidiran a l'executiva els dos últims dirigents socialistes que van protagonitzar una lluita interna a les primàries del PSC el 2016, abans que Iceta s'imposés com a líder en l'etapa de pitjors resultats del PSC a Catalunya, durant els anys àlgids del Procés i del 155. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat –i presidenta del partit abans que Iceta–, Núria Marín, serà la vicepresidenta, segons ha pogut saber l'ARA.

El congrés del PSC que ha arrencat aquest divendres i que tancarà diumenge Pedro Sánchez s'espera molt més plàcid. El PSC arriba cohesionat i unit a la cita després de guanyar les eleccions catalanes, les municipals i les generals, on van arrasar amb un resultat de 19 diputats que va impulsar Sánchez cap a la Moncloa. Ni tan sols l'amnistia ha dividit el partit, que va a l'una amb l'objectiu de millorar els resultats de les eleccions del 2021, quan van guanyar amb 33 diputats (igual que Esquerra, però amb més vots) però no van aconseguir governar.

Ara confien en poder fer-ho: l'entusiasme davant de la cita electoral s'ha deixat sentir en la inauguració del congrés, amb l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, l'alcalde Jaume Collboni i la portaveu socialista a l'Eurocambra, Iratxe García. Zapatero ha situat Illa com l'esperança blanca d'una Catalunya que, diu, ha tastat les conseqüències del viatge "enlloc" del 2017. I és que, segons l'expresident, les eleccions catalanes del 12 de maig seran la contesa electoral més important dels últims 25 anys, i se celebraran "sense herois ni màrtirs" gràcies a l'amnistia. Augura, però, que no serà "l'últim pas" per aconseguir l'estabilitat política al país. "El PSC i Catalunya estan preparats per obrir una nova etapa", ha insistit Illa.

La incògnita és si el gir del PSC amb l'amnistia li podrà fer perdre algun votant, especialment si PP i Cs concreten l'aposta per fer un front constitucionalista, i si la candidatura podrà veure's afectada per l'escàndol polític del cas Koldo –una possibilitat que Illa ha descartat: "No em fa por en absolut", ha dit al matí a Antena 3–. I, tot i que la política de blocs a Catalunya hagi quedat pràcticament enterrada aquesta legislatura, amb pactes entre republicans i socialistes i la ruptura de Junts i ERC al Govern, en les últimes hores tant Esquerra com Junts han aixecat nous vetos a acords de govern amb el PSC. Què hi diuen els socialistes? Que, de moment, són pantalles que "encara no toquen". La política de pactes del PSC des que Illa n'és al capdavant ha estat tancar sense manies acords amb totes les forces, excepte Vox, una aposta que el líder socialista ha reivindicat aquest divendres.

Illa sotmetrà la seva proposta d'executiva a consideració del partit diumenge, després de ser ratificat com a candidat i primer secretari dissabte en una votació a mà alçada dels 1.300 delegats al congrés que s'espera unànime. Completa la llista la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que serà la número 2 com a viceprimera secretària. En els llocs menys visibles, però de pes orgànic, no hi ha canvis: José Luis Gimeno continuarà sent secretari d'organització i Joaquín Fernández secretari de política municipal.

stats