Política 26/02/2015

Picabaralla política a Palafrugell pel pagament de les quotes de l'AMI

L'alcalde socialista, Juli Fernández, insisteix que hi ha "inseguretat jurídica" per abonar els diners i els republicans l'acusen de fer la "viu-viu"

Acn
3 min

PalafrugellEl pagament de les quotes de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) està creant tensions a l'Ajuntament de Palafrugell.En canvi, ERC l'acusa de manca de democràcia per no complir els acords de ple, ja que el poble està adherit a l'AMI des del 2012 i deu 3.700 euros. Els republicans acusen l'alcalde de fer la "viu-viu".

Posicions contràries davant del pagament de les quotes de l'Associació de Municipis per la Independència. Aquesta és la situació que hi ha al consistori de Palafrugell. Tot i que el ple va aprovar adherir-se a l'associació el 2012, encara no s'ha abonat ni un euro.

L'alcalde i primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, ha donat ordre de no pagar cap anualitat perquè considera que hi ha "inseguretat jurídica" i prefereix esperar un informe que han encarregat als serveis jurídics de la Diputació. "En cap moment m'he negat a pagar, sempre que les quotes s'ajustin a la legalitat", ha assenyalat. El deute puja a més de 3.700 euros.

Segons l'alcalde, des de l'àrea d'intervenció del consistori es va fer un informe on, segons el criteri tècnic, assenyalaven que caldria valorar amb un informe jurídic les conseqüències de l'abonament de les dues quotes que deu l'ajuntament. "En cap moment m'he negat a pagar, sempre que aquestes quotes s'ajustin a la legalitat ja que sóc el responsable de gestionar els recursos econòmics de l'ajuntament", ha explicat Fernàndez, que vol tenir totes les garanties abans de fer el pas.

En aquest sentit, el passat 3 d'abril del 2014, l'Ajuntament de Palafrugell va sol·licitar als serveis jurídics de la Diputació de Girona que fessin un informe on es valorés si el pagament de les quotes a l'AMI s'ajustava al dret o si suposava un acte nul per vulnerar l'àmbit competencial municipal. De moment, la Diputació de Girona no els ha fet arribar l'informe.

Palafrugell es va adherir a l'AMI durant el ple municipal del mes d'octubre del 2012. Tot i que l'alcalde mai es va mostrar contrari a pagar la quota, finalment va decidir no fer-ho efectiu un cop va conèixer la sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu número 1 de Girona que anul·lava el pagament realitzat per l'Ajuntament de Garriguella. En aquell cas, el magistrat donava la raó a la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya tot assenyalant que el pagament suposava un "intent d'afectació de recursos públics a finalitats que no guardaven cap connexió amb els àmbits competencials atribuïts a les entitats locals".

Confrontació d'arguments

"Un dels elements que mostra aquesta inseguretat jurídica és el fet de les diferents sentències contradictòries que s'han produït, tant a favor com en contra", ha explicat el batlle Juli Fernández. Un posicionament que l'alcalde ja va explicar ara farà un any i que des del grup municipal d'ERC no comparteixen. Segons els republicans, hi ha sentències a favor de consistoris com el de Girona o Mont-ras que invaliden la "inseguretat jurídica" que argumenta l'alcalde. Segons els republicans, l'alcalde està "obviant" la majoria democràtica que va votar a favor de l'ingrés a l'AMI.

A més, des d'ERC també lamenten que no es respectin els acords presos durant els plens municipals. "És un cas clar de manca de respecte a la democràcia", asseguren en un comunicat informatiu que han difós. "L'etapa de fer la viu-viu, d'amagar-se, del si però no, s'ha d'acabar, l'ajuntament ha d'acompanyar la societat civil de Palafrugell en aquest viatge cap a la llibertat", ha comentat l'alcaldable d'ERC al municipi, Josep Piferrer.

Per la seva banda, Fernández ha contestat aquestes paraules lamentant la insistència dels republicans. "Al municipi hi ha altres problemàtiques més importants com la situació econòmica de moltes famílies o els desequilibris socials, temes pels quals treballem des del consistori", ha conclòs el batlle.

stats