ONZE DE SETEMBRE
Política 22/08/2020

L’ANC accelera per mobilitzar l’independentisme en la Diada més atípica

Es concentrarà a les seus d’Hisenda, de la UB, del Banc d’Espanya i de la Seguretat Social de Barcelona

Mireia Esteve
3 min
Imatge d’arxiu d’una de les mobilitzacions multitudinàries que l’independentisme ha fet en els últims anys.

BarcelonaL’any passat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va batejar la Diada com “la més difícil”. Era la prèvia a la sentència de l’1-O i l’independentisme hi arribava dividit. L’adjectiu de fa un any podria ser perfectament vàlid per a la d’aquest mes de setembre, però no només per la desunió que hi ha entre els partits, sinó perquè Catalunya fa mesos que viu sota els efectes de la pandèmia del coronavirus, de la qual encara no ha sortit. Malgrat tot, la Diada d’aquest 2020 comença a escalfar motors. No serà ni de bon tros un Onze de Setembre com els dels últims anys, però des de l’ANC no volen aparcar les seves reivindicacions i, amb totes les precaucions sanitàries, pretenen tornar a sortir al carrer una Diada més, la novena.

L'anella central de l'Onze de Setembre

El que tenen previst per a d’aquí menys d’un mes és un Onze de Setembre descentralitzat que assenyali les principals institucions que l’Estat té desplegades a Catalunya. Així, a Barcelona, l’ANC pretén que un dels punts centrals de la mobilització sigui precisament al centre de la capital catalana. Segons expliquen fonts de l’entitat a l’ARA, l’ANC preveu que hi hagi quatre edificis que siguin uns dels punts neuràlgics de les concentracions: la seu de l’Agència Tributària de la plaça Letamendi, l’edifici històric de la Universitat de Barcelona situat a la plaça Universitat, el Banc d’Espanya de la plaça Catalunya i la seu de la Seguretat Social que hi ha a la cruïlla del carrer Aragó i el passeig de Gràcia.

Fotografies repartides

Les concentracions estaran distribuïdes per tot el territori català, però aquests quatre punts es convertiran en quatre vèrtexs que dibuixaran un quadrat que serà l’espai central de la Diada. Tot i que des de l’organització volen defugir la idea d’acte central pel caràcter descentralitzat de la mobilització d’aquest any, sí que dins d’aquests quatre punts es pronunciaran els discursos polítics que es transmetran per tot arreu. Aquest cop no hi haurà una imatge d’una manifestació massiva, però sí que confien que hi hagi desenes de fotografies repartides per tot Catalunya.

L’objectiu és “assenyalar la presència física de l’Estat” a Catalunya, afirmen des de l’organització independentista, i plasmar-ho amb concentracions davant d’edificis que són de competència estatal, com les seus de l’Agència Tributària, de la Seguretat Social o també del servei públic d’ocupació estatal. Però no només. L’entitat també preveu fer concentracions en altres punts, com les estacions de Renfe. En total, l’Assemblea calcula que hi haurà prop d’un centenar d’edificis assenyalats que es repartiran entre una seixantena de municipis. De moment encara estan acabant de tancar les notificacions que han de fer al departament d’Interior, que aquest any s’han multiplicat pel caràcter descentralitzat de l’acte.

L’entitat admet que aquest cop els actes no seran tan “espectaculars” com altres edicions, sinó que tindran un caràcter més contingut. Remarquen que se cenyiran estrictament a les mesures de seguretat sanitària del Govern, però de moment no preveuen que els actes presencials s’hagin de suspendre. A part de les concentracions físiques, l’ANC ja ha posat a la venda els codis QR per a qui vulgui participar-hi a distància i fer una donació.

Sense zona especial per a polítics

Fa un any, l’ANC no va incloure per primer cop representants de partits polítics ni tampoc del Govern a la zona de convidats, una manera de protestar pels pactes de JxCat i ERC amb el PSC a nivell local. Aquest cop, fonts de l’entitat asseguren que encara no han decidit si repetiran la mateixa mesura, tot i que sí que admeten que, a falta d’acabar de tancar l’escenografia de l’espai central, el que no hi haurà serà una zona reservada específicament als polítics.

En tot cas, l’ANC vol aprofitar aquesta Diada per tornar a posar en el focus el debat sobre la independència, cosa que veuen com una “urgència social”. Consideren que no es pot desvincular el debat sobre com superar la crisi sanitària i econòmica dels passos per construir una República Catalana. Amb els preparatius de la Diada engegats, ara la incògnita és si l’independentisme respondrà, en la mesura que la pandèmia ho permeti, o si la divisió política dels partits independentistes i la falta d’un full de ruta clar també passaran factura al carrer.

stats