Política 27/02/2015

L'ANC impulsarà una assemblea de càrrecs electes per assumir el poder si l'estat suspèn l'autogovern

L'entitat anuncia que donarà suport a les candidatures municipals que es comprometin amb el caràcter plebiscitari del 27-S

Marc Colomer / Núria Orriols
4 min

Cornellà de LlobregatL'ANC ha escollit Cornellà per donar el tret de sortida a la seva campanya, i ho ha fet presentant la nova estratègia per encarar la nova etapa, definitiva, del procés sobiranista davant unes 2.000 persones. L'entitat pressionarà els partits perquè les properes eleccions municipals siguin el "millor preàmbul" per a les eleccions del 27-S, que segons el membre del Secretariat de l'ANC Pere Pugès, han de "conduir a la proclamació de la independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, l'entitat impulsarà, entre altres compromisos, una assemblea de càrrecs electes per "donar continuïtat" al procés d'independència si l'estat suspèn l'autogovern. És a dir, "substituir la governació de Catalunya" i dotar el procés de la "màxima legitimitat democràtica i institucional" si el govern espanyol intervé la Generalitat.Així ho ha anunciat el membre del Secretariat Pere Pugès, que ha estat l'encarregat d'explicar la campanya "Municipis per la Independència" que ha engegat l'entitat per encarar les eleccions municipals.

Una idea que ja recollia el full de ruta que l'ANC va aprovar l'any passat en la seva assemblea general a Tarragona. El pla de l'entitat preveu diferents escenaris, amb un grau diferent de confrontació amb l'estat, que es poden produir al llarg del procés. Entre ells, anticipa la creació d'una assemblea de càrrecs electes, formada per alcaldes i regidors, en cas que l'estat espanyol intervingués l'autonomia.

L'entitat també ha anunciat que donarà suport a les candidatures que es presentin a les municipals que incloguin en el seu programa quatre compromisos fixats per l'entitat. El primer, que en el ple municipal es voti l'adhesió o la continuïtat del consistori a l'Associació de Municipis per la Independència; segon, comprometre's amb el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S; tercer, que l'alcalde o alcaldessa es comprometi a "posar-se a disposició" del govern català per tirar endavant el procés d'independència siguin quines siguin les "traves" que posi l'estat; i quart, que l'alcalde o alcaldessa formi part de l'assemblea de càrrecs electes que es constituirà per "donar suport al procés d'independència" i que en cas que l'estat espanyol suspengui l'autogovern català, "substituirà la governació de Catalunya per donar continuïtat el procés amb la màxima legitimitat democràtica i institucional".

Pugès ha remarcat que els ajuntaments han estat la "principal escola de la democràcia" i que per això, el proper 24 de maig el sobiranisme s'ha de "concretar" amb el triomf de les candidatures independentistes. Des de l'associació s'impulsaran una sèrie d'accions enfocades a "garantir" que les candidatures que es presentin a les eleccions municipals "assumeixin" el seu paper en el procés.

La incidència social de l'ANC

En el pla d'actuació de l'ANC per aquest 2015 l'entitat ha engegat la seva maquinària per eixamplar la majoria social,es tracta d'acostar-se a sectors "potencialment afins" però que ara per ara encara no s'han apropat al sobiranisme. Les accions d'incidència social tindran tres actors claus: les assemblees territorials, les sectorials de l'entitat i el projecte “El País que Volem”.

Aida Àngel, coordinadora de les accions territorials de l'ANC ha explicat que en la nova fase s'enfilaran accions “adaptades” a cada territori i perfil de votant. Segons Àngel, es tracta de “passar del metge generalista al metge especialista”. "Anem a fer accions de cirurgia minucioses de detall”, ha exemplificat. D'aquesta manera, l'ANC vol adaptar el seu missatge a l'elector que es dirigeix.

El treball de les territorials es combinarà amb els actes organitzats pel “País que volem”. El seu coordinador, Ferran Camps, ha apostat per forjar un “discurs clar” i fer-ho amb “confiança” i “empatia”. Organitzaran debats i actes conjunts amb altres entitats, sobretot “preocupades” per qüestions socials. Ha enumerat actes amb activistes pel dret a l'habitatge, associacions de barri, i moviments que lluiten per millorar la qualitat de la sanitat i l'educació.

Aquestes accions es complementaran amb la feina de les sectorials, que s'agrupen a partir de diversos col·lectius professionals. Gemma Cots, la coordinadora d'aquest àmbit, ha cridat a treballar amb diferents sectors per "explicar els beneficis de la independència" i ampliar la majoria social en aquests set mesos que queden fins el 27-S. Cots ha anunciat, per exemple, la recollida de firmes pel dret a l'habitatge juntament amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, o el treball amb la sectorial d'immigració per bastir un discurs "inclusiu".

La projecció internacional

En l'àmbit internacional, l'ANC activarà de forma immediata una campanya per apressar els catalans residents a l'exterior a encarar al més aviat millor el que creuen que és un «viacrucis burocràtic» per assegurar-se que el 27-S podran votar. L'Assemblea vol evitar així que es repeteixi el cas de les eleccions del 2012, en què només el 5% dels catalans de l'exterior van rebre a temps la documentació per poder votar.

La veu de les sectorials

Des de la sectorial d'economia, David Ros, ha insistit amb la viabilitat econòmica de la independència. “Necessitem un estat per poder administrar racionalment els nostres recursos”, ha dit, afegint que una Catalunya independent podria pagar totes les estructures d'estat “necessàries”. “Serà un estat financerament solvent”, ha dit.

Per la seva banda, Pep Jané (sectorial de jubilats) ha denunciat el discurs de la “por” de l'estat espanyol asseverant que en una Catalunya independent es podrien pagar les pensions. “Serà l'estat espanyol que no podrà pagar-les”, ha exclamat.

La sectorial de joves de l'Assemblea també hi ha dit la seva, Eliseu Esterlich ha clamat per un país “democràtic, transparent i net de corrupció” i que millori la situació dels joves. “Sabem que no tenim futur a l'estat espanyol, tenim l'oportunitat de fer nou país”, ha dit. “Els joves som dipositaris del llegat dipositat de les generacions que ens han precedit, i per ser-ne dignes, hem d'esdevenir la generació de la llibertat”, ha reivindicat.

Conxita Vila, de la sectorial de serveis socials, ha intervingut per reivindicar un país “solidari” i amb “drets per a tothom”. I per la seva banda, Saoka Kingolo, per la sectorial d'immigració, ha reivindicat els nouvinguts com a “creadors de la nova república catalana” i ha rebutjat les polítiques migratòries de l'estat espanyol. “Cap ciutadà pot admetre un estat que dispara contra persones que intenten creuar fronteres per a millorar les seves vides”, ha clamat.

stats