Política 20/03/2021

Andreu Mayayo i Anna Martín comandaran Esquerra Verda, la refundació d'ICV

Joan Saura ha estat escollit president d'honor del partit, que s'integra dins de l'espai dels comuns

3 min
Andreu Mayayo i Anna Martín durant l'assemblea fundacional d'Esquerra Verda d'aquest dissabte

BarcelonaICV ha culminat finalment la seva refundació. Esquerra Verda ha començat a caminar oficialment aquest dissabte després que hagi acabat el seu procés fundacional, que va començar la setmana passada i que ha finalitzat aquest dissabte. El partit heretarà la tradició de l'extinta formació ecosocialista i també del PSUC, i el comandaran l'historiador i exalcalde de Montblanc Andreu Mayayo i la tinent d'alcalde de l'Ajuntament del Prat Anna Martín. En la segona part de l'assemblea fundacional, el partit també ha escollit l'exdiputat d'ICV Joan Saura com a president d'honor de la formació. En total, de les 1.100 persones que es van inscriure per participar en l'assemblea, han participat en les votacions d'aquest dissabte unes 325 persones, segons expliquen fonts d'Esquerra Verda. Unes votacions que han servit per elegir els membres dels òrgans de direcció, a més de validar els documents polítics que s'han debatut al llarg de la setmana.

"Els homes i dones d’Esquerra Verda fan seva la cultura política i la tradició de lluita i de govern de l’esquerra catalana, de l’ecologisme, del feminisme i del moviment obrer, representats en la trajectòria d’ICV, el PSUC i l’Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra (ENE)", afirmen en l’article 1 dels estatuts que es van començar a debatre dissabte passat i que s'han aprovat aquest matí, al costat també del document polític i organitzatiu, a més de quatre resolucions polítiques. L'objectiu dels impulsors d'Esquerra Verda és mantenir el llegat d'ICV, però sobretot mantenir la vinculació amb el Partit Verd Europeu, de qui consideren que són el "referent" a Catalunya. En aquest sentit, el manifest aprovat pels inscrits planteja una "militància política al servei d'un projecte inclusiu de país, una defensa aferrissada dels interessos de les classes populars i l'impuls a les organitzacions col·lectives democràtiques i moviments socials". Entre les seves prioritats, subratllen la lluita contra l'emergència climàtica i la voluntat de convertir-se en "referents" de "l'ecologisme polític", així com l'erradicació de "totes les desigualtats socials que provenen d'un sistema econòmic i explotador com el capitalisme".

La formació es presenta com un partit "democràtic, d’esquerres, ecologista, catalanista, republicà, feminista, municipalista i internacionalista" i que vol contribuir a "enfortir" el projecte de Catalunya en Comú. Esquerra Verda no pretén presentar-se a cap contesa electoral competint amb el partit d'Ada Colau, sinó que s'integra en l'espai dels comuns per intentar enfortir-lo territorialment. De fet, els dos coordinadors han promès "lleialtat" als comuns en la seva acció política. "Ho hem donat tot per consolidar aquest espai i ho continuarem fent amb generositat i lleialtat", ha destacat Mayayo en la seva intervenció un cop escollit coordinador. L'historiador també ha afirmat que la dels comuns és també la "identitat política i ideològica" d'Esquerra Verda. Per la seva banda, Martín ha ressaltat la "ferma voluntat" de la nova formació de treballar amb Catalunya en Comú "eixamplant l'espai electoral" mitjançant "aliances i consensos" amb el "principal objectiu de transformar el món i posar la vida i les persones al centre de les prioritats polítiques".

Els òrgans de direcció

Mayayo i Martín seran els coordinadors d'una direcció que estarà formada per cinc persones. Així, a més dels dos coordinadors, que seran les cares visibles, també formaran part de la direcció Mireia Marín, que s'encarregarà d'organització i finances; Júlia Boada, que serà la responsable d'ideari i formació, i Lluís Camprubí, que portarà l'àrea de relacions internacionals. Aquesta direcció col·legiada s'integrarà dins de l'executiva, que estarà formada per 22 persones. Hi seran, entre d'altres, l'exdiputat Joan Boada; l'exresponsable de comunicació d'ICV i membre del consell nacional de Catalunya en Comú Marc Rius; l'excap de llista dels comuns a les eleccions municipals de Vic, Arnau Martí, o també el codirector de la revista Treball, Marc Andreu.

L'exdiputat i exsenador d'ICV Jordi Guillot serà un dels responsables de la comissió de garanties i qualitat democràtica, i l'exregidora a l'Ajuntament de Barcelona Laia Ortiz serà una de les persones que s'encarregarà de la comissió econòmica i financera. Cap dels membres que dirigien actualment ICV, com David Cid, Marta Ribas i Ernest Urtasun, no formaran part dels òrgans de direcció. Tots tres formen part dels òrgans de direcció de Catalunya en Comú, excepte Ribas. El partit també tindrà un consell nacional format per 204 persones.

El 8 de juliol del 2019 ICV es va declarar oficialment en concurs de creditors, ofegada pels deutes i la reducció d'ingressos. Poques setmanes després era el jutjat mercantil número 7 de Barcelona qui intervenia el partit i començava el procés de dissolució, que fonts consultades per l'ARA asseguren que encara no s'ha tancat gairebé dos anys després. Tot i la situació d'insolvència econòmica irreversible, els que van formar part d'ICV es resisteixen a deixar morir el seu llegat i ara el faran reviure a través d'Esquerra Verda.

stats