Política 10/09/2019

Anna Gabriel creu que l'independentisme ha de generar "noves oportunitats" per captar l'atenció internacional

L'esquerra independentista insisteix que l'"escenari de pacte" amb l'Estat és una "via morta"

Ara
2 min
L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel durant la conferència sobre els drets humans a l'estat espanyol a la seu de l'ONU a Ginebra

BarcelonaAnna Gabriel està convençuda que una de les "claus de volta" per donar continuïtat al Procés és l'atenció internacional, i considera que per aconseguir-la caldrà generar "noves oportunitats". Així s'expressa en una carta adreçada a la militància de la CUP amb motiu de l'Onze de Setembre, en què deixa clar que el seu exili a Ginebra té "tot el sentit del món" mentre continuï la repressió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exdiputada cupaire no concreta com s'haurien d'articular aquestes oportunitats, però sí que diu: "Cal analitzar què ha passat al nostre país en els darrers temps, veure què ens va permetre guanyar credibilitat i legitimitat, i constatar també què va faltar". Una necessitat d'autocrítica que veu necessària encara que "el context repressiu fa difícil la feina".

"És imprescindible revisar allò que no es va fer bé, assumir la pròpia responsabilitat –tant en les victòries com en les derrotes– i aplicar el rigor en el balanç dels esdeveniments, per evitar que la història es repeteixi –aquesta vegada com a farsa, enlloc de com a tragèdia", insisteix.

Gabriel argumenta que sense aquesta "revisió acurada, sense la claredat dels instruments i els mitjans necessaris, sense la determinació d’aquells dies de setembre i aquell Primer d’Octubre, i l’amplitud d’aquell Tres d’Octubre, la unitat és una paraula buida", i afegeix que per aquest motiu "moltes de les proclames que es fan són contundència discursiva per alimentar propaganda partidista".

Les paraules de la membre de la CUP arriben l'endemà que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també exiliada a Ginebra, admetés que el referèndum no va aconseguir prou "legitimitat interna" ni a l'exterior i defensés la necessitat d'un "altre moment referendari". "Cal tornar a passar per les urnes", va afirmar aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En paral·lel a la carta de Gabriel, les diferents organitzacions de l'esquerra independentista –entre les quals la mateixa CUP, Arran, la COS i Alerta Solidària– han difós aquest dimarts un comunicat amb motiu de la Diada en què denuncien l'intent de "buscar un escenari de pacte o negociació amb l'Estat". El text adverteix que és una "via morta" o "una maniobra per justificar el manteniment de les quotes de poder autonòmic i per protegir els interessos econòmics dels bancs i les grans empreses".

Per a les organitzacions signants, els governs autonòmics no són millors que l'estat espanyol, en el sentit que estan "encotillats" per les limitacions constitucionals i econòmiques. És per això que defensen la ruptura i la "desobediència". I avisen: "És la renúncia a aquesta desobediència la que ens ha dut on som, a un escenari de repressió i reculada cada dia que passa".

stats