Política 10/12/2014

Anna Simó afirma al Parlament basc que "la desconnexió" de Catalunya d'Espanya "està en marxa"

La vicepresidenta de la cambra catalana ha comparegut a la ponència d'autogovern, a Vitòria, per explicar el procés sobiranista

Efe
2 min
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó.

VitoriaLa vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Anna Simó, ha assegurat aquest dimecres que Catalunya ha "utilitzat totes les vies d'ancoratge dins l'Estat", però com que cap ha estat possible "la desconnexió" d'aquesta comunitat autònoma "està en marxa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Simó (ERC) ha comparegut en la ponència d'autogovern del Parlament Basc, on ha defensat que els catalans tenen un "sentiment majoritari" favorable al dret a decidir després d'haver constatat que "l'aposta autonomista ha arribat a un carreró sense sortida".

La vicepresidenta del Parlament ha recordat que els diferents intents catalans per augmentar el seu autogovern, com la reforma de l'Estatut, no han tirat endavant a causa en part que "l'àrbitre" de la Carta Magna, el Tribunal Constitucional, "no ha jugat a favor d'una lectura àmplia" d'aquest text.

De fet, la seva sentència sobre l'Estatut va suposar "un canvi de paradigma" i en aquesta legislatura "l'objectiu" de la majoria dels partits ha estat "posar en mans dels ciutadans el futur de Catalunya" per decidir "si ha de quedar-se dins d'Espanya o separar-se i crear un nou Estat".

Eleccions anticipades

Davant la impossibilitat d'efectuar una consulta legal sobre aquest assumpte, Simó ha defensat la celebració en "els pròxims mesos" d'unes eleccions "referendàries" que donin al govern català "un mandat democràtic de la ciutadania".

En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "una majoria" dels catalans defensaran l'opció de la independència.

"Amb un mandat democràtic ampli es compleixen les condicions que internacionalment es podrien exigir per a l'exercici del dret a l'autodeterminació d'una comunitat nacional com és Catalunya", ha exposat la vicepresidenta del Parlament.

Ha rebutjat que consultar els catalans sobre aquest assumpte generi fractura a la societat perquè aquesta "es produeix quan es trenca la cohesió social perquè es retallen drets socials i es redueixen les transferències a l'atenció de la dependència o per a les beques dels estudiants".

"El que no pot produir mai fractura és que la gent pugui exercir la seva opinió i el seu vot perquè si no -ha argumentat- arribaríem al convenciment que qualsevol elecció entre partits polítics fractura la societat".

stats