Santi Vila: "No podrem recuperar la concòrdia fins que no quedi cap dirigent a la presó"

L'exconseller lamenta que el Procés hagi implicat "una deriva del país cap a l'esquerra"

2 min

L'exconseller Santi Vila ha dit avui que no es "podrà recuperar la concòrdia fins que no quedi cap dirigent a la presó, perquè el càstig va ser molt dur". En una entrevista amb Antoni Bassas a l'ARA l'endemà que hagi acabat de complir, igual que Carles Mundó i Meritxell Borràs, la pena de vint mesos d'inhabilitació per a càrrec públic que els va imposar el Tribunal Suprem per un delicte de desobediència per l'1-O, Vila ha reconegut que era "conscient" que quan va firmar el decret del referèndum s'acabaria la seva carrera política. Com Jordi Sànchez, que va defensar el referèndum en un article a l'ARA com una forma de pressió a l'Estat, ha assegurat que "l'1-O no va ser un error", però ha matisat que "no podia tenir efectes jurídics" per la inacció dels organismes internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre els fets del 2017, l'exconseller ha dit que "Junqueras pensava que actuaríem com a convergents i no proclamaríem la DUI" i ha afegit que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, era qui més pressionava per no suspendre la independència. Vila ha assenyalat que ara "cal mirar endavant" i ha celebrat "la valentia" de Junqueras per l'article publicat a l'ARA. "Entre el dolor de les famílies que l'indult repararà, a nivell col·lectiu obre la via de la política", ha remarcat. Pel que fa als exiliats, Vila ha reconegut que el fa patir la seva situació perquè "no poden ser indultats si no han sigut jutjats".

L'exalcalde de Figueres ha criticat que "el PSOE i el PP s'assemblin molt en l'encaix nacional" i ha deixat entreveure que el president espanyol no es mourà en la negociació amb el Govern de proposar un nou Estatut i un millor sistema de finançament. "Es buscarà un nou encaix constitucional", ha apuntat, després de recordar que "Catalunya no és només una nació per raons constitucionals, sinó també per raons històriques, perquè el president Adolfo Suárez restableix la Generalitat abans de la Constitució". L'exconseller també ha criticat l'oposició als indults del PP, perquè "demostra una catalanofòbia latent per erosionar Pedro Sánchez" repetint l'"error de recollir signatures com ja va fer amb l'Estatut". "És immoral", ha dit.

Vila ha defensat que "l'espai convergent existeix" i ha lamentat que s'hagi acabat dissolent. "Sempre he estat en contra de la desaparició de Convergència perquè els altres grans partits han seguit, tot i les accions individuals que hagin comès alguns dels seus dirigents", ha dit. Després de fer bandera del programa polític de CDC, ha sigut molt contundent a l'hora de carregar contra la línia ideològica de JxCat. "Una de les conseqüències negatives del Procés és la deriva cap a l'esquerra del país, amb atacs al model sanitari o educatiu", ha dit, i ha apuntat que la formació de Carles Puigdemont s'ha convertit en una força de centre-esquerra. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari d'ampliar l'aeroport del Prat "si es fan les coses bé" i no suposa un gran impacte ambiental. Sigui com sigui, Vila ha dit que té "encara moltes causes pendents", com el litigi de Sixena, per presentar candidatura en un nou partit. "Jo ja he fet el que havia de fer", ha conclòs, i ha refusat que pugui ser, per exemple, el cap de llista del PDECat per Barcelona.

stats