DIVISIÓ A UNIÓ
Política 17/06/2015

Els crítics d'Unió porten a Duran una proposta per adherir-se al full de ruta sobiranista

ANC, Òmnium i AMI esperen sumar els democristians, però insisteixen que han d'avalar la independència

Europa Press
2 min
Antoni Castellà és el líder del sector renovador d'Unió / ACN

BarcelonaEl sector sobiranista d'UDC porta aquest dimecres al comitè de govern d'UDC, que lidera Josep Antoni Duran, una proposta perquè el partit se sumi al full de ruta sobiranista signada mesos enrere per CDC, ERC i entitats. Ho ha explicat en unes breus declaracions als periodistes una de les cares visibles del sector sobiranista, Antoni Castellà, que s'ha reunit una hora amb el líder de l'ANC, Jordi Sánchez; la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, a la seu d'Òmnium a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La reunió ha anat molt bé, ha estat molt satisfactòria. Hi ha moltes possibilitats d'acord. Ara portem una proposta al Comitè de Govern, i al Comitè és a qui li competeix" pronunciar-se, ha explicat. Així, el moviment que han fet els sobiranistes d'UDC --també coneguts com a sector crític-- és portar una proposta per adherir-se a el full de ruta en un Comitè de Govern d'aquest mateix dimecres a la tarda, i que es preveu clau per el futur de CiU, ara en crisi.

A més, la proposta que porta Castellà té el vistiplau de l'ANC, Òmnium i l'AMI, les tres principals entitats sobiranistes, el que afegeix pressió a Duran i als membres de la direcció que són reticents a sumar-se al full de ruta.

Condició: la independència

En declaracions als periodistes després de la trobada amb els crítics, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha valorat molt positivament la reunió i ha confiat a sumar al conjunt d'UDC --i no només al sector independentista-- al full de ruta sobiranista.

Sánchez ha afirmat que el full de ruta, en la qual es dissenya com arribar a la independència després de les eleccions del 27S, està oberta a aportacions com les d'UDC, sempre tenint en compte que el irrenunciable és "el compromís amb la independència".

"Creiem que les aportacions d'UDC poden enriquir enormement el propi document --la full de ruta-- sobre la base d'un compromís per la independència", ha conclòs Sánchez, que ha comparegut acompanyat de Casals i Vila d'Abadal.

Aportacions

Sánchez està convençut que, si el Comitè de Govern d'UDC avala signar el full de ruta sobiranista, "una part important de les aportacions que vulguin fer serien debatudes i moltes d'elles incorporades amb la voluntat inequívoca d'avançar cap a la independència".

Les entitats sobiranistes, CDC i ERC van segellar al març el full de ruta sobiranista i van establir que la porta quedava oberta a les formacions polítiques que no van estampar la seva signatura: els van dir que podien sumar-se més endavant i fer aportacions sempre que no desnaturalitzin el text.

Després de la consulta interna que UDC va celebrar diumenge, Sánchez considera que els partidaris del 'no' avalen sense matisos la independència, i afegeix que l'altra meitat del partit que va votar 'sí' tampoc és descartable que vegin amb bons ulls la secessió.

Sánchez ha evitat valorar la crisi interna de CiU: "No som Unió, no som Convergència. No podem parlar en nom d'altres".

stats