Política 28/01/2021

Any 1995: Quan Pujol va guanyar per fi al Baix Llobregat (i va perdre la majoria absoluta)

i
ALEIX MOLDES
2 min
Any 1995 Quan Pujol va guanyar per fi al Baix Llobregat (i va perdre la majoria absoluta)

La victòria de CiU el 1980 va decantar les dues dècades següents a la Generalitat. Jordi Pujol va guanyar la partida al PSC, gràcies en bona part a la gran confiança de la Catalunya interior. CiU es va imposar en 34 de les llavors 41 comarques, cosa que va demostrar bona implantació territorial. Hi va haver set comarques, però, que se li van resistir, entre elles algunes de les més poblades. Quatre anys després Pujol es quedava sense rivals i obtenia la seva primera majoria absoluta, amb una distància de més de 16 punts respecte als socialistes. Aquella victòria bé la podrien haver narrat Uderzo i Goscinny: “Som a l’any 1984. Tot Catalunya està tenyit del blau convergent. Tot? No! El Baix Llobregat ho rebutja ferotgement una vegada i una altra”. 40 comarques per a CiU i una de sola per al PSC, que rellevava el PSUC, vencedor al Baix Llobregat quatre anys abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mateixa tònica va seguir el 1988 i també el 1992, per bé que les distàncies a la comarca s’anaven reduint. A Catalunya, Pujol seguia acumulant majories absolutes, però no acabava de convèncer els llobregatencs. Això va canviar només en una ocasió durant el pujolisme: el 1995. El país celebrava les seves cinquenes eleccions al Parlament des de la restitució de la democràcia i Pujol aspirava a la seva quarta majoria consecutiva. La participació es va disparar arreu del país 10 punts respecte a les eleccions anteriors, el PP va créixer i CiU va acabar retrocedint 10 diputats, fins als 60. S’acabava l’hegemonia convergent i havia de recórrer als pactes del Majestic per seguir governant amb el suport parlamentari dels populars.

Ara bé, aquella victòria descafeïnada va saldar un dels comptes pendents de la federació nacionalista. Amb 95.637 vots, CiU va superar per la mínima el PSC (94.149) per primera vegada al Baix Llobregat i va fer el ple de comarques. Només ho va poder repetir l’any 2010, ja amb Artur Mas. JxSí, la coalició entre CDC i ERC, és l’altra candidatura que, el 2015, va aconseguir imposar-se en totes les comarques.

stats