Política 11/02/2021

Any 2010: Alicia Croft i la seva gavina Pepe contra independentistes i immigrants il·legals

i
ALEIX MOLDES
2 min
Any 2010 Alicia Croft i la seva gavina Pepe contra independentistes i immigrants il·legals

A Tomb Raider, la protagonista, Lara Croft, és una arqueòloga especialitzada en resoldre misteris ajudant-se de la capacitat analítica, d’una gran forma física i del seu coneixement històric. A Rescat, la protagonista, Alicia Croft, és una política especialitzada en volar damunt de la seva gavina Pepe disparant bombetes a tot el que se li posi al davant. L’únic nexe entre aquests dos videojocs és, doncs, el cognom de l’heroïna, que el Partit Popular va intentar esprémer el 2010 dins la campanya per donar a conèixer la seva nova candidata.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mecànica del joc era molt senzilla. Es tractava d’anar disparant contra els objectes que anaven apareixent. Les joventuts del PP n’eren les impulsores i buscaven presentar Alícia Sánchez-Camacho com la més ben capacitada per fer sortir Catalunya de la crisi. Tenia sentit, per exemple, disparar contra el que representava una cua d’aturats o un símbol de malbaratament de diners públics. Però altres eleccions van resultar més polèmiques. En el joc es podia disparar també contra independentistes i contra immigrants que es llançaven en paracaigudes com si volguessin entrar de manera irregular al país (van optar per aquest simbolisme i no per les pasteres, com havia fet un any abans a Itàlia la Lliga Nord en un altre videojoc). “Stop il·legals”, apareixia en pantalla tan bon punt es destruïa un d’aquells paracaigudistes.

Els que havien autoritzat la publicació d’aquell joc no van saber calcular l’impacte negatiu que representava disparar contra persones. Amb l’enorme repercussió, la web es va saturar, el PP en va culpar els desenvolupadors del joc i l’únic canvi que van introduir va ser el de substituir aquell “Stop il·legals” per “Màfies il·legals”.

Malgrat la polèmica, el món dels videojocs inspirats en arqueòlegs va agradar als populars, que, a les municipals de l’any següent, impulsaven a Barcelona Alberto Jones per presentar les seves propostes en seguretat viària. Encara sort que en aquesta ocasió a ningú li va passar pel cap que calia atropellar els vianants.

stats