Diada Nacional

Aragonès anima Junts a "sumar esforços" per negociar el referèndum

El president centra el seu discurs en demanar més unitat estratègica per encarar el conflicte amb l'Estat

3 min
El President de la Generalitat durant el seu discurs televisat

BarcelonaLa Diada d'aquest any està marcada per les negociacions per a la investidura espanyola, i també ho ha estat el tradicional missatge institucional de la vigília de l'Onze de Setembre del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Si ha decidit anar a la manifestació de l'ANC per exercir "pressió" al govern espanyol, aquest diumenge a la nit ha tornat a posar les condicions sobre la taula per a la futura legislatura a Espanya i ha picat l'ullet a Junts dient-los que cal unitat estratègica, sobretot després dels resultats de les últimes eleccions al Congrés. "Si sumem esforços i treballem conjuntament tindrem molta més força per aprofitar totes les oportunitats que se'ns obren", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha defensat que es troben davant "l'oportunitat de resoldre el conflicte de sobirania amb l'Estat" i ha animat a "defensar conjuntament" una "proposta inclusiva sobre com ha de votar la ciutadania", "sumant complicitats i alineant estratègies". En aquesta via de pacte ha tornat a plantejar l'acord de claredat com una eina possible per teixir el consens al Principat i lligar-lo amb l'Estat. Però aquesta és la segona fase de la negociació, clau per abordar "el fons del conflicte". Així, ha insistit en els objectius que ERC ha plantejat per a la investidura: amnistia, benestar per a la gent –reduir el dèficit fiscal i compromís amb les infraestructures com Rodalies, de la qual demanen el traspàs– i una nova etapa de converses que hauria de culminar en un acord per a un referèndum en què "la ciutadania pugui decidir sense cap límit quin ha de ser el futur polític del país".

En aquest sentit, ha avisat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que "Catalunya vol votar lliurement sobre la independència" i que, "fins que l'Estat no doni resposta a aquesta reivindicació democràtica, el conflicte existirà". Per això, ha assenyalat que "l'amnistia no és el final de res i l'Estat ho sap", per recordar que els partits independentistes tenen la "la clau de la governabilitat" i l'opció de "fer possible tot allò que fins ara no era possible". L'aritmètica parlamentària, que ha donat tanta força a ERC i Junts, és precisament l'argument al qual ha apel·lat el president per intentar refer les relacions entre els dos principals partits independentistes per avançar en els objectius compartits. Unes fites que en l'última legislatura van aconseguir els republicans, com ha destacat Aragonès, en la concessió dels indults: "Vam treure els presos polítics de la presó", ha dit.

La llengua, central

Més enllà de les reivindicacions de l'amnistia i el referèndum, Aragonès ha refermat el compromís humanitari de Catalunya davant els terratrèmols del Marroc i ha centrat una part del missatge en el català. No és innocent l'escenari triat pel discurs, l'Institut d'Estudis Catalans, ens normatiu i peça clau de la normalització de l'idioma. Així, Aragonès ha argumentat que cal "donar un nou impuls a la llengua", que ha qualificat de "pilar de la nació" i "element del tot essencial per a la cohesió social del país". D'una banda, ha reclamat fer del català una "eina imprescindible"; i, de l'altra, "no fer cap pas enrere davant dels intents de la dreta i l'extrema dreta d'arraconar-la" al País Valencià o les Illes Balears. Precisament el català també ha format part de les negociacions amb el PSOE i el president ha reivindicat que es pugui parlar al Congrés i se n'impulsi l'oficialitat a la UE, una qüestió que el Consell de la UE votarà el 19 de setembre.

stats