Política 14/10/2022

Aragonès comença amb Albiach la recerca de nous aliats

Es reuneix amb la líder dels comuns i la setmana vinent es veurà amb Salvador Illa

3 min
El conseller d'Economia, Pere Aragonès, i la bancada dels comuns, encapçalada per les diputades Jéssica Albiach i Susanna Segovia

BarcelonaEn la nova etapa de govern en solitari, Pere Aragonès té una sort i té una desgràcia. La sort és que cada mesura que porti al consell executiu no l'haurà de pactar amb cap altre partit. La desgràcia és que cada mesura que elevi al Parlament, i n'haurà d'elevar unes quantes, l'haurà de pactar com a mínim a dos partits més. Amb aquest nou escenari, el president ha començat aquest divendres a obrir joc per buscar noves aliances reunint-se al Palau de la Generalitat amb la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach. Segons ha publicat El Periódico i ha confirmat l'ARA, la trobada ha sigut més una presa de contacte que l'antesala de cap acord concret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa just una setmana que Junts va decidir sortir del Govern. Les primeres 48 hores, Aragonès les va dedicar a intentar tancar un nou executiu a contrarellotge i, segons expliquen a l'ARA fonts de Presidència, a partir de dilluns va començar a fer trucades a altres formacions polítiques. Així, va mantenir contactes amb Junts, els comuns, la CUP i el PSC –amb qui es va comprometre a tenir nous contactes més extensos i profunds pròximament–. La trobada amb els comuns ha sigut aquest divendres.

Des de Palau no han volgut parlar de la trobada amb gaire detall i s'han limitat a qualificar-la de "reunió privada per parlar de la situació". La relació d'Aragonès amb els comuns en aquesta nova etapa no ha començat amb gaire bon peu. Fonts dels comuns han criticat a l'ARA que en la trobada han constatat que el nou executiu "no ha treballat ni treballa per construir una majoria estable que li permeti desenvolupar un pla de govern". "Ara mateix hi ha un govern de 33 diputats sense més suport que els d'ERC", afegeixen.

També han retret a Aragonès que hagin enfilat des del principi el camí de fer un executiu en solitari sense buscar estabilitat al Parlament amb cap altra formació. Ha tingut ofertes dels comuns i també del PSC, però el president sap que si s'entrega a una aliança amb aquests dos partits no podrà comptar amb la CUP ni amb Junts. Ara mateix, doncs, depèn d'una geometria variable que farà que el Govern suï cada votació al Parlament. De fet, Albiach li ha traslladat que, si vol els vots del seu partit, "qualsevol projecte del Govern haurà de ser negociat separadament". "Llei per llei, decret per decret", afegeixen. En una entrevista a El Periódico, la dirigent de l'espai ha advertit, a més, que els pressupostos d'ERC "no poden ser els mateixos" que els que va presentar quan Junts era al Govern.

Evitar el PSC

Així, el president s'estan trobant els socis potencials que voldria tenir –Junts, els comuns i la CUP– amb moltes ganes de marcar perfil i advertir-li que, si no s'ho treballa, tindrà molt difícil governar en solitari. També és destacable que el president hagi decidit incloure el PSC en aquesta doble ronda de contactes, ja que ara per ara no els vol considerar com a socis per als pressupostos del 2023. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, s'ha tornat a mostrar avui "disposat a parlar" amb el nou executiu. De fet, ara mateix l'oferta més sòlida que té el president per negociar els comptes públics és la del PSC –ahir va proposar un escut social de 848 milions–, precisament el partit que ha donat més símptomes de voler evitar. Aragonès i Illa es reuniran la setmana que ve.

stats