Canvis al Govern: Aragonès situa Vilagrà com a vicepresidenta i incorpora Sabrià com a viceconseller

El president reordena l'executiu per afrontar l'últim any de legislatura i per preparar-se per als comicis del 2025

4 min

BarcelonaPere Aragonès reordena el seu Govern per afrontar l'últim any de legislatura després de confirmar que no té cap intenció d'avançar les eleccions. El president de la Generalitat ha comparegut aquest dimarts després del consell executiu per anunciar uns canvis que impliquen reforçar dues figures: la fins ara consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, passarà a ser vicepresidenta del Govern, i el fins ara director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del President i del Govern, Sergi Sabrià, serà viceconseller d'aquesta mateixa àrea. L'objectiu de tot plegat, ha dit Aragonès, és "reforçar el tram de Govern" que queda des d'ara fins al febrer del 2025, quan s'haurien de celebrar les eleccions catalanes. Però també preparar el terreny de cara als propers comicis -aquest cap de setmana Aragonès va rebre l'aval d'ERC per tornar a ser candidat-, perquè un dels propòsits dels republicans és fer visible la seva acció de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president considera que la figura de Laura Vilagrà és clau en la negociació de l'executiu amb l'Estat i creu que donar un rang de vicepresidència a la seva tasca fa "més fàcil" el seu diàleg amb l'Estat, tot i que fins ara Vilagrà ja coordinava tota la negociació amb l'Estat des del departament de Presidència. Ara aquesta conselleria es fusionarà amb la vicepresidència que pilotarà la mateixa Vilagrà. "És el moment d'enfortir, reconèixer i donar-li la màxima projecció perquè la veu de Catalunya sigui defensada amb tota la força davant l'Estat", ha justificat Aragonès.

Laura Vilagrà, Pere Aragonès i Sergi Sabrià aquest dimarts al Palau de la Generalitat

En el cas de Sabrià, el president ha presentat el canvi com una manera de "reconèixer" qui ha estat "liderant la coordinació de projectes estratègics", però també de "sumar noves veus públiques perquè el posicionament del Govern arribi a tot arreu". El Govern volia potenciar un altre perfil polític de cara al tram final de legislatura i complementar-lo amb el de Vilagrà. Aquesta figura serà la de Sergi Sabrià, que passarà a tenir més visibilitat pública a partir d'ara, i també podrà formar part de les reunions del consell executiu. La seva viceconselleria tindrà les mateixes funcions que l'oficina que dirigia fins ara i penjarà de vicepresidència. La figura de viceconseller ja s'havia fet servir en altres casos, com la legislatura l'anterior, on hi havia el viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria.

En paral·lel, aquest dimarts el Govern també ha aprovat el nomenament de Marc Bataller, fins ara cap de comunicació de Vilagrà, com a nou secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió. Substituirà, així, Oriol Duran, que ha rellevat Marc Colomer al capdavant de la vicesecretaria de comunicació d'ERC.

Les carpetes pendents

Amb aquesta reestructuració del seu nucli més proper, Aragonès encara l'últim any de legislatura, en el qual té diverses qüestions per resoldre, com l'aprovació dels pressupostos. Uns comptes que l'executiu continua negociant amb el PSC, els comuns, la CUP i també Junts. Aragonès, en aquest sentit, ha recordat que en les últimes setmanes s'han "intensificat" les reunions amb els grups parlamentaris. "Treballem per tenir un acord de pressupostos el més avisat possible", ha afirmat. Precisament, aquest matí hi ha hagut una nova reunió entre l'executiu i el PSC per parlar dels comptes, segons fonts consultades, i a principis de febrer n'hi hauria d'haver una altra amb els comuns. L'executiu també ha de continuar gestionant la greu crisi de sequera que afecta Catalunya des de fa mesos i que el mateix Aragonès va admetre dilluns que la setmana que ve faria entrar ja en fase d'emergència.

En paral·lel, el Govern també ha d'afrontar la negociació amb l'Estat. Així, ha de concretar com es materialitzaran diversos compromisos acordats amb el govern espanyol per la investidura de Pedro Sánchez. Un d'ells, el traspàs de Rodalies, que s'hauria de començar a fer realitat aquest primer trimestre: a principis de febrer s'haurien de crear els grups de treball que l'hauran de concretar. El president de la Generalitat també es va comprometre a posar sobre la taula del govern espanyol una proposta de pacte fiscal perquè Catalunya recapti tots els impostos. A més, l'executiu català també té pendent reactivar la taula de diàleg amb l'Estat -la primera reunió hauria de ser abans del mes d'abril-, on vol que es posin les bases per a un referèndum acordat. Una qüestió a la qual el govern espanyol continua tancant la porta.

Crítiques de l'oposició

Els canvis d'Aragonès no han estat ben rebuts per l'oposició. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha titllat els canvis com un "retoc cosmètic" que s'han de "llegir en clau electoral per una remuntada a la desesperada". "El país no necessita un candidat sinó un president que gestioni", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació. Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha preguntat al president Pere Aragonès què vol fer i amb qui el que queda de legislatura després de denunciar el seu acostament al PSC per aprovar els pressupostos. "Ens trobem davant l'enèsim intercanvi de cromos entre ERC, PSC i comuns, però el preu és molt car, ara", ha subratllat. "Està aplanant el camí perquè el PSC governi a la Generalitat", ha afegit, informa Xavi Tedó.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, també ha criticat els canvis. "Catalunya necessita un executiu que afronti els grans reptes de país (sequera, educació, habitatge...) i que pensi menys en les eleccions", ha escrit en un missatge a X. En la mateixa línia, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha retret a Aragonès que els problemes en qüestions com educació o sanitat "no es resoldran amb nous càrrecs". "Un nou moviment que ja no sabem si és com a president o com a candidat a les pròximes eleccions", ha lamentat. El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que és "lògic" que el president Pere Aragonès vulgui exhaurir la legislatura, però ha afegit que la decisió del cap de l'executiu "sobta per les carències" d'un govern en minoria que "no està fent res". "Les crítiques són totes legítimes però nosaltres estem dedicats a fer la feina", els ha replicat la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta.

stats