La legislatura catalana

Aragonès descarta avançar les eleccions: "Seran quan toquen"

El president de la Generalitat es mostra convençut que podrà aprovar els pressupostos del 2024

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió del consell executiu.

BarcelonaAmb l'oficialització de Pere Aragonès com a candidat d'ERC a les pròximes eleccions catalanes han crescut les especulacions sobre si el president estava pensant en avançar els comicis. Doncs bé, la resposta és que no, que Aragonès no té cap intenció de convocar-los abans del febrer del 2025. "La meva intenció, i no tinc cap element per canviar la decisió, és que les eleccions siguin quan toquen, el febrer del 2025", ha afirmat en una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio. El president, doncs, no es mou de la idea que ha anat traslladant aquests últims mesos cada vegada que se li ha preguntat per aquesta qüestió. "No tenim una legislatura completada des de fa gairebé 15 anys", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos dirigents polítics van qüestionar la decisió dels republicans d'aquest cap de setmana de fer oficial l'elecció d'Aragonès com a candidat -el partit obrirà més endavant el procés per ratificar-lo formalment- perquè van considerar que era un moviment electoralista i que fins i tot amagava la seva intenció d'avançar els comicis catalans. El gest d'ERC, però, estava més pensat per tallar de soca-rel les especulacions sobre una pugna entre Aragonès i Junqueras i no eternitzar un debat que ja s'havia començat a enquistar entre els quadres del partit i també en l'esfera mediàtica. Aragonès, de fet, aquest dilluns ha tornat a defensar que Junqueras continuï sent un actiu polític del partit. "Amb l'amnistia podrem tenir un actiu a punt per a les circumstàncies que puguin venir en el futur", ha afirmat.

La negociació dels pressupostos

Sigui com sigui, ara mateix el cap de l'executiu català assegura que no es planteja un avançament electoral i, a més, vol que la seva acció de govern s'ampliï quatre anys més: "Completar un cicle de vuit anys de presidència seria positiu". El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat aquest dilluns que no té "cap inconvenient" que el president de la Generalitat vulgui esgotar la legislatura i no avançar la convocatòria d'eleccions catalanes. "És més, estic disposat a ajudar en algunes coses, l'únic que demano és que el Govern governi", ha sostingut en una entrevista a TV3. Al llarg d'aquest any, el Govern té diverses qüestions per resoldre, una de les quals els pressupostos. Aragonès, en aquest sentit, s'ha mostrat convençut que podrà tirar endavant els comptes. "Crec que tindrem pressupostos perquè tots plegats som conscients de la necessitat d'aquest país de tenir-los", ha afirmat. L'executiu català manté obertes converses amb el PSC, principalment, però també amb els comuns, la CUP i Junts.

Dels comptes també n'ha parlat Illa, que ha instat Aragonès a fer "passos" per acordar els pressupostos. "Volem que hi hagi pressupostos, però depèn que ERC i Aragonès facin el que han de fer", ha exigit en l'entrevista a TV3, on ha admès que en les últimes setmanes s'han intensificat els contactes amb el Govern. En aquest sentit, els socialistes reclamen desencallar macroprojectes com la B-40, l'ampliació de l'aeroport o el Hard Rock, qüestions que topen amb el rebuig d'altres grups, com els comuns i la CUP. Precisament, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha avisat que hi ha elements que "dificulten" l'entesa, com l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Hard Rock, que el PSC exigeix. "Ens sorprèn que el PSC del senyor Illa estigui més a la dreta que el PSOE del senyor Sánchez", ha lamentat Mena, que ha afegit que entén la decisió d'Aragonès d'exhaurir la legislatura, però que “ara és el moment de governar i de solucionar problemes" com, per exemple, el de la sequera..

El referèndum i la negociació de l'amnistia

Pel que fa a la qüestió nacional, Aragonès ha insistit en la seva aposta per negociar amb l'Estat un referèndum "reconegut internacionalment". "No serveix de res un referèndum del qual no es pugui aplicar el resultat. Per això ha de ser reconegut internacionalment", ha defensat. El govern espanyol continua tancant la porta a qualsevol referèndum sobre la independència de Catalunya, però el president de la Generalitat creu que, de la mateixa manera que el PSOE rebutjava l'amnistia, també pot canviar d'opinió sobre una consulta. "Treballaré perquè en aquests quatre anys de legislatura espanyola es fixin les condicions perquè Catalunya pugui fer un referèndum", s'ha compromès.

L'amnistia s'ha d'aprovar aquesta setmana en comissió al Congrés. L'independentisme continua negociant les esmenes amb el PSOE. Després que l'operació Catalunya tornés a ser notícia la setmana passada, Aragonès no s'ha volgut mullar sobre si casos com el que afecta l'expresident Jordi Pujol haurien d'entrar en la llei. Amb tot, sí que ha afirmat que s'han de diferenciar els casos on hi ha hagut "proves falses" d'aquells en què hi ha "indicis de corrupció".

stats