Infraestructures
Societat Mobilitat 10/01/2024

Estat i Generalitat fixen un primer calendari pel traspàs de Rodalies

Acorden crear una comissió política la primera setmana de febrer que s'encarregui de crear els diferents grups de treball

2 min
La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente, aquest dijous a Madrid.

MadridLa primera setmana de febrer "es posarà en marxa el traspàs efectiu de Rodalies". Així ho ha afirmat la consellera de Territori, Ester Capella, aquest dimecres a la tarda després d'una primera reunió amb el flamant ministre de Transports, Óscar Puente (PSOE). Capella ha explicat que la primera setmana de febrer es constituirà una "comissió política" entre Estat i Generalitat que serà l'encarregada de crear els grups de treball necessaris per abordar el traspàs. "Ha estat una reunió profitosa", ha assegurat Capella, que s'ha reunit amb Puente per primer cop des que aquest va entomar el relleu de la catalana Raquel Sánchez, ara nomenada presidenta de Paradores.

Capella no s'ha volgut mullar sobre quants grups de treball s'hauran de crear, tampoc sobre els terminis, però ha anticipat que cadascun d'ells haurà de treballar en aquelles grans carpetes que afecten aquesta mesura: la transferència del servei; la creació de la nova empresa pública Rodalies Catalunya, en què participaran totes dues administracions, que ha d'acabar substituint Renfe; el finançament; el traspàs de la infraestructura, com ara les vies, entre altres.

A priori, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, situava la creació de l'empresa pública en el primer semestre d'aquest 2024. Però fonts coneixedores del sector ferroviari apunten que es pot allargar ben bé un any. Entre els tràmits que caldrà fer, hi ha el de crear uns estatuts. També s'haurà de definir quants diners haurà d'enviar el ministeri a la nova empresa cada any per mantenir el cost del servei. 

En paral·lel, des del ministeri de Transports expliquen que mantindran obertes les meses de negociació amb els sindicats ferroviaris de Renfe i Adif, que ja han advertit que volen veure blindats els seus drets. De fet, la reacció dels sindicats quan es va conèixer l'acord polític pel traspàs de Rodalies va acabar en una convocatòria de vaga.

18 de gener: reunió per l'aeroport del Prat

Una altra data fixada al calendari i anunciada aquest dimecres té a veure amb l'aeroport del Prat. El pròxim 18 de gener es reunirà una comissió tècnica en què participaran representants del ministeri i de la Generalitat i que començarà a abordar el pla de treball per avançar cap a una "modernització i millora de la capacitat de la infraestructura". De fet, abordar l'ampliació d'El Prat –en el seu moment es va frustrar– és un acord del PSC i el Govern per aprovar els comptes públics catalans de l'any 2023. Des de fa setmanes, els socialistes estan pressionant per avançar en aquesta matèria, mentre els empresaris insisteixen en propostes d'ampliació.

Capella i Puente també han abordat les qüestions pendents en matèria de carreteres. Capella ha explicat que el ministeri de Transports s'ha compromès a enviar el conveni de la Ronda Nord que ha de permetre el desbloqueig total d'aquesta infraestructura, una mesura també vinculada a l'acord entre PSC i Govern. No s'ha fixat, però, una data concreta. Ja fa temps que Generalitat i Estat comparteixen documents, però a ulls del Govern "no s'adeqüen" al protocol acordat l'estiu passat. El govern espanyol també té previst aprovar pròximament altres convenis pendents vinculats a carreteres com l'AP-2 i l'AP-7.

stats