Política 17/02/2022

Aragonès i els comuns refan ponts després del xoc per la reforma laboral

Albiach retreu al president "falta de lideratge" però manté la porta oberta a seguir pactant

2 min
Laura Vilagrà, Pere Aragonès, Jéssica Albiach i David Cid aquest dimecres a Palau.

BarcelonaL'aprovació amb suspens de la reforma laboral al Congrés va suposar un cert distanciament entre els comuns i Esquerra. Els segons van votar en contra de la reforma i els primers es van enfadar i van amenaçar –mai en boca d'un dels seus dirigents– amb retirar el seu suport al Parlament a les iniciatives del Govern. Amb aquest precedent, aquest dijous s'han vist al Palau de la Generalitat el president Pere Aragonès i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i la reunió ha servit per calmar els ànims i refer ponts. Tampoc és que ara el Govern i els comuns es converteixin en millors amics i socis estables, però les dues parts s'han obert a seguir arribant a acords en el futur. No fa tant que van firmar el pacte més important de l'actual legislatura a Catalunya: els pressupostos. Així, per ara i fins a nou avís, en la relació pesa més el pacte pressupostari que la trencadissa per la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la trobada ha comparegut Albiach amb un discurs doble. D'una banda, retreu a Aragonès "paràlisi i manca de lideratge", ja que els comuns lamenten que la Generalitat se centri massa en "macroprojectes fracassats" com la reforma de l'aeroport –ara en standby– o els Jocs Olímpics d'Hivern. De l'altra, no s'ha tancat la porta a arribar a nous pactes si es concentren en l'àmbit social, prioritari per al seu partit. "No hem vingut a facilitar la vida al Govern, hem vingut a facilitar la vida de la gent. En tot allò que siguin avenços, nosaltres hi serem per negociar acords", ha resolt. La màxima dels comuns és que es poden molestar molts cops amb Esquerra, però no renunciaran "a fer política".

En la compareixença posterior del Govern s'ha produït un efecte mirall. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha replicat que no es pot acusar de paràlisi un executiu que ja ha aprovat 17 memòries preliminars de lleis o uns pressupostos, però també ha mantingut els comuns com un potencial soci al Parlament. De fet, ha recordat, com va explicar l'ARA fa un mes, que el partit d'Albiach s'ha convertit en el principal suport de l'executiu català a la cambra catalana. "És amb qui hem aprovat més iniciatives i seguirem treballant. Compartim moltes coses i en altres tenim visions diferents", ha analitzat. Símptoma d'aquesta voluntat de seguir treballant és que la Generalitat convocarà aviat una reunió amb els comuns per fer un seguiment del pacte pressupostari.

¿Taula de diàleg en les pròximes setmanes?

Un altre àmbit en què la part d'Esquerra del Govern i la dels comuns tenen sintonia és en la necessitat de convocar la taula de diàleg. Albiach ha augurat que en "les pròximes setmanes" hi haurà una reunió, malgrat que el govern espanyol segueix negant-se a posar una data. Els comuns volen que la seva proposta per reformar el delicte de sedició del Codi Penal –i així donar una sortida als exiliats– s'abordi en aquest espai de negociació. Estan convençuts que ho aconseguiran, malgrat que el PSOE ni tan sols ha inclòs aquesta reforma en el seu pla de govern per a l'any vinent. "S'ha de desjudicialitzar la política", ha raonat Albiach. Vilagrà s'ha mostrat menys optimista amb la data –"Encara no n'hi ha", ha dit–, però ha confiat que pugui ser a "principis d'any". Per al Govern, el mes de març encara encaixa en aquesta definició temporal.

stats