El Congrés aprova la reforma laboral per un error d'un diputat del PP

La mesa està estudiant si ha comptat com a 'sí' un vot que, segons el PP, s'ha emès en contra

3 min
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz es feliciten per l'aprovació de la reforma laboral al Congrés

MadridLa reforma laboral s'ha aprovat el Congrés de miracle, amb un punt de poesia i confusió. Un diputat del PP, partit artífex del marc laboral que ara es modifica, va votar sí per error i ha permès que tiri endavant el reial decret. Si no hi ha hagut prou intriga els últims dies, durant el recompte han saltat totes les alarmes. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat que el decret quedava derogat, malgrat anunciar una votació ajustadíssima de 175 vots a favor i 174 en contra. Les cares del president, Pedro Sánchez, i les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz han estat un poema durant uns moments. La bancada de la dreta ho ha celebrat, però instants després Batet ha corregit: "Els serveis de la cambra m'informen que queda convalidat el reial decret". S'ha aixecat la sessió amb crits de "tongo, tongo" de la bancada de la dreta.

Polèmica aprovació de la reforma laboral

La reforma laboral s'ha aprovat amb el suport de Cs, el PDECat i altres partits minoritaris. Un d'ells havia de ser Unió del Poble Navarrès, però els seus dos diputats, Carlos García Adanero i Sergio Sayas, han trencat la disciplina de vot. Sabent que la balança estava teòricament 176 a 173 -aquest dimecres el president del partit va anunciar que UPN votaria sí-, han buscat que el decret decaigués. Que finalment s'hagi aprovat implica que algun parlamentari que teòricament havia de fer-ho en contra, ha passat al sí. Ha estat el diputat del PP Alberto Casero. La seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per comunicar a Batet que abans de la votació s'ha traslladat a la mesa un "error informàtic", però la presidenta de la cambra no li ha concedit el torn de paraula. Casero havia votat telemàticament i ja era definitiu.

Ara bé, el PP es queixa que, en realitat, Casero havia votat que no i que al certificat de votació ha aparegut que sí. El grup parlamentari ha posat en coneixement de la mesa "l'anomalia" i així ho ha traslladat també la vicepresidenta primera, Ana Pastor, a Batet. L'avís s'ha fet constar amb caràcter previ a l'inici de la votació presencial, precisa el PP. "[La presidència] era conscient que hi havia una anomalia amb el vot emès per part d'un membre de la cambra. I ha decidit continuar endavant amb la votació", ha denunciat la portaveu dels conservadors, Cuca Gamarra, en una compareixença davant els mitjans.

Gamarra també ha explicat que Casero s'ha personat a la cambra baixa i que se li ha impedit entrar. El PP recrimina que s'hagi comptat com a 'sí' un vot emès com a 'no'. El líder del partit, Pablo Casado, ha anunciat a través de Twitter que recorrerà la decisió de la mesa i que elevarà el conflicte al Tribunal Constitucional, tal com ha avisat també la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona. La diputada de l'extrema dreta ha amenaçat també amb la via penal per prevaricació.

El PSOE defensa Batet

El portaveu del PSOE, Héctor Gómez, ha recordat que el sistema de votació telemàtic té una doble comprovació i que el secretari general de la cambra baixa ha donat per bo el recompte. "S'ha donat amb les regles establertes", ha afirmat, i ha recriminat al PP que "entri en còlera quan no li agrada el resultat de les votacions". El resultat ha trigat a publicar-se a la pàgina web del Congrés, però des de pocs minuts abans de les deu del vespre ja apareixen les votacions de cada diputat. Reflecteix que Casares no només s'ha equivocat a l'hora de votar sí a la reforma laboral, sinó que també ha votat no a tramitar el decret com a projecte de llei, a diferència de tota la resta del seu grup.

El PSOE fa dies que confiava que els números sortirien, però els càlculs han estat a punt de fallar. I caldrà veure quina decisió s'acaba prenent. "Que això serveixi pels que deien que ho tenien tot lligat", ha criticat l'entorn de Yolanda Díaz des dels passadissos del Congrés, amb enuig.

UPN demana als dos diputats crítics que retornin l'acte

Als dos diputats crítics d'Unió del Poble Navarrès (UPN) que finalment han votat "no" a la reforma laboral no els sortirà gratis la decisió. La direcció del partit ha demanat a tots dos, Sergio Sayas i Carlos García, que entreguin les seves actes després d'haver rebutjat convalidar el decret "prenent una decisió contrària a la dels òrgans del partit", ha assenyalat en un comunicat la direcció del partit aquest dijous. "Entre els valors [del partit] no s'hi troba el de no complir amb la paraula", sosté UPN, que titlla l'actitud de Sayas i García de "deslleial amb els votants, els afiliats i els òrgans del partit".

Sayas i García han anunciat a través de Twitter la seva decisió i a la sortida de la votació han defensat que han "complet estrictament" amb els estatuts del partit i que no temien futures sancions. "No hem incomplert el mandat del Comitè Executiu", ha reiterat Sayas. UPN havia decidit votar favorablement a la reforma després d'arribar a un acord amb el grup municipal socialista de l'Ajuntament de Pamplona (Navarra) de no reprovar l'alcalde Enrique Maya (Navarra Suma) per les seves declaracions en relació amb uns suposats delictes de menors no acompanyats. Informa Núria Rius Montaner.

stats