Reforma laboral

Díaz salva la reforma laboral al Congrés però s'obren ferides amb els aliats

La vicepresidenta i ERC exhibeixen les tensions per la manca d'entesa

5 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián

MadridYolanda Díaz ha aconseguit, finalment, convalidar la reforma laboral per 175 vots a favor i 174 en contra. Si no hi ha hagut prou intriga, una confusió en la votació ha fet saltar totes les alarmes. La reforma laboral s'ha aprovat amb el suport de Cs, el PDECat i altres partits minoritaris, sense els socis d'investidura. Yolanda Díaz surt amb la nota negativa de no obtenir el suport d'ERC, el PNB i EH Bildu, amb qui prioritzava tirar endavant la reforma. La vicepresidenta segona salva el seu projecte estrella –no fer-ho hauria pogut comprometre el seu futur a l'executiu–, però Pedro Sánchez, que ha acompanyat la ministra en la seva entrada a l'hemicicle, suma nous aliats a un text del qual finalment no s'ha modificat ni una coma, com demanava la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El Congrés debat si es confirma per sempre la reforma laboral del PP. Si aquesta reforma agressiva rep una vegada més el seu aval o si deixem enrere el model de precarietat, baixos salaris, subcontractació pirata i prejudici antisindical de la dreta. És aquesta i no una altra la cruïlla", ha volgut contextualitzar Díaz. El missatge que els últims dies la ministra ha traslladat a les forces d'esquerres instal·lades en el no ha estat precisament aquest, que si dequeia el text es tornava a l'escenari que va provocar dues vagues generals, el març i el novembre del 2012. Però Díaz ha volgut aquest dijous elevar el to contra ERC –tot i no ser explícita– després d'una negociació desgastadora per a les dues bandes que ha obert algunes ferides.

A la part final de la seva exposició ha donat les gràcies als sindicats, la patronal i els partits que opten pel sí, i també al PNB, malgrat que hi ha votat en contra. "Gràcies al PNB, perquè sí que han discutit de continguts, sí que han sigut seriosos i clars", ha prosseguit. Aquest dimecres Díaz va instar ERC a fer una negociació "seriosa", que al seu entendre no va arribar. Fonts de Treball asseguren que se'ls va traslladar un últim document i les converses van continuar fins al final, però no ha estat possible moure les posicions. Els republicans també acusen Díaz de no oferir una negociació "seriosa" perquè, al·leguen, no estava disposada a tocar el text.

Rufián hi veu un "perillós precedent"

"Quan vens a dir que és el que hi ha i que no es toca perquè ho he pactat fora, no et creus que el Congrés és la seu de la sobirania popular, creus que és un notari. Per a nosaltres marca un perillosíssim precedent que no acceptem", ha dit el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha denunciat que s'hagi sotmès el seu partit a un "procés de pressió". En el seu discurs ha subratllat que la indemnització per acomiadament improcedent es manté com a la reforma del PP, així com els salaris de tramitació. "Podien fer-ho: primer, perquè ho van prometre; segon, perquè ho vam proposar, i tercer, perquè tenien els números i la majoria per fer-ho [si ho avalava el PSOE]", ha anotat.

"La pregunta no és per què no acceptem la reforma laboral, és per què l'accepten ells [Unides Podem]. Si et diuen que t'ha d'agradar la mateixa que li agrada a la CEOE, la FAES, el Santander i Cs, qui s'equivoca, tu o ells? ERC no està avui demanant al govern que compleixi les promeses i els programa d'ERC. Només demana que compleixi les seves promeses i el seu programa", ha continuat el dirigent independentista. La no derogació de la reforma del PP ha estat un retret compartit per EH Bildu, el BNG, la CUP i fins i tot Compromís, que malgrat el vot a favor ha assenyalat les "expectatives massa altes" que havia creat l'executiu.

Si amb ERC el to ha sigut dur, en la línia de la negociació, amb el PNB Díaz va explorar l'abstenció dels nacionalistes bascos fins a l'últim minut: el sí estava subjecte a establir la prevalença dels convenis autonòmics, fet que implicava modificar el decret, i això no era una opció. L'entorn de Díaz apunta que l'abstenció del PNB podia implicar que Cs canviés del sí al no i posar en risc la votació, de manera que finalment no hi ha hagut canvis. En la negociació amb el PNB també s'havien abordat qüestions alienes a la reforma laboral, com la culminació del traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital a Euskadi.

El portaveu dels jeltzales, Aitor Esteban, ha deixat clar que era irrenunciable per al seu partit el manteniment del marc de relacions laborals d'Euskadi i ha criticat que no s'hagi tingut en compte el fort arrelament dels sindicats bascos. En la seva intervenció, ha subratllat que el president espanyol, Pedro Sánchez, n'era coneixedor i ha lamentat que el PSOE s'hagi alineat amb la patronal a l'hora de no permetre tocar cap coma. "És un xantatge intolerable", ha indicat. En aquest sentit, s'ha mostrat comprensiu amb el fet que entrava en joc l'alè de Brussel·les, però ha considerat que establir la prevalença dels convenis autonòmics no desvirtuava el "nucli" de la reforma.

Díaz ha evitat fer sang i no ha utilitzat el torn de rèplica després de les crítiques de l'oposició, però en la intervenció inicial ja ha criticat que algunes posicions se situessin fora del debat sobre el contingut de la reforma. "M'entristeix, ho confesso, que una norma que crec que és la més important de la legislatura se substanciï en debats superficials que no ajuden a superar el descrèdit de la política. Em fa pena que el debat se situï en el camp de les rivalitats partidistes. He de reconèixer-ho: no he aconseguit parlar del contingut de la reforma. Davant la ultraactivitat, la prioritat de convenis sectorials o la lluita contra la precarietat, només he sentit projectes personals, fum i maquillatge", ha lamentat.

En aquesta frase hi havia dards per a ERC, però també per al PP i Cs, que ha dedicat el seu torn a celebrar que els republicans i EH Bildu quedin fora de l'equació. "Perd ERC, perd Bildu i perd el sectarisme", s'ha vantat la presidenta taronja, Inés Arrimadas. Per la seva banda, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha advertit que si el seu partit arriba al govern derogarà la reforma de Díaz i imposarà la motxilla austríaca.

Recosir aliances

Després d'aquesta votació queden ferides obertes al bloc de la investidura, però els implicats han advertit que no s'ha produït un punt d'inflexió incorregible. "No s'acaba el món. Som conscients de l'alternativa", ha sigut el primer que ha dit Rufián. "Si avui hi ha fractura, demà tocarà refer-se. Treballarem per això", ha coincidit el diputat d'EH Bildu Oskar Matute. També els ha quedat un regust agredolç als sindicats. Els líders de Comissions Obreres i UGT, Unai Sordo i Josep Maria Álvarez, han presenciat el debat des de la tribuna de l'hemicicle i fonts sindicals també apunten que caldrà "recosir" aliances.

stats