Política 07/11/2020

Aragonès fa el pas i confirma que vol ser el candidat d'ERC a les eleccions

En una carta oberta a l'ARA anuncia que es posa "al servei d'Esquerra" per liderar la llista

Quim Bertomeu
2 min
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aquest dissabte.

Barcelona[Pots llegir la carta aquí]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tothom ja ho esperava, però li quedava fer el pas definitiu. El vicepresident de la Generalitat en funcions de president i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dissabte que aspira a ser el candidat dels republicans a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. "Em poso al servei d'Esquerra Republicana per ser candidat a la presidència de la Generalitat", ha exposat en una carta oberta a l'ARA.

Aragonès fa temps que es prepara per fer aquest salt. L'empresonament del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i l'exili a Suïssa de la secretària general, Marta Rovira, l'han convertit des de fa més de dos anys en el referent dels republicans al partit i al Govern. Junqueras i Rovira segueixen manant, ningú ho dubta, però Aragonès s'ha convertit en el líder del dia a dia, el que està sobre el terreny. Ser el candidat a la Generalitat era la següent etapa natural. En la carta, però, Aragonès assumeix que li arriba el torn abans d'hora, i que fa el pas perquè "els que haurien de ser-hi, l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira, no ho poden fer a causa de la repressió".

El coordinador nacional d'ERC exposa que vol liderar una projecte "col·lectiu, ampli, obert i de mirada llarga" per afrontar les eleccions com una "oportunitat per sumar una majoria més àmplia, més sòlida i més transformadora per a una Catalunya lliure i justa". "És l'hora d'assumir el màxim compromís i abocar totes les energies a guanyar aquest país nou que ara ja és una urgència", conclou.

Tret de sortida

Precisament aquest dissabte ERC ha celebrat un Consell Nacional per donar el tret de sortida a l'elaboració de les llistes electorals del 14 de febrer. Aragonès s'haurà de presentar ara a unes primàries internes per acabar de refermar-lo com a candidat, però seran un tràmit. Com a novetat, el partit ha decidit que aquesta vegada també escollirà amb primàries el primer lloc de la llista de les circumscripcions de Lleida, Tarragona i Girona –fins ara només ho feia així amb Barcelona–. Les enquestes i el cicle electoral li bufen a favor, però els republicans saben que fins a la nit electoral cap partit podrà cantar victòria.

En el seu discurs d'aquest dissabte davant dels consellers nacionals del partit, Aragonès ha assegurat que a l'Estat li fa "pànic" que ERC guanyi els comicis del febrer. "Els enemics de l'Estat i les seves clavegueres saben que, si ens va bé, l'independentisme avança i que aquest país és millor", ha afirmat. Després de l'operació Volhov, ha pronosticat més "intents" de Madrid per "fer descarrilar" una resolució política al conflicte.

En tot aquest temps, Aragonès també s'ha convertit en un dels màxims exponents de l'estratègia del diàleg per la qual ha apostat el seu partit, l'estratègia que intentarà aplicar si és el pròxim president de la Generalitat. Aquest dissabte ha confirmat, per primer cop, que vol ser-ho.

stats