Acord de claredat

Aragonès congela l'acord de claredat

El president ajorna la presentació del seu projecte davant la resta de partits catalans acusant-los de ser "curtterministes"

3 min
El president Pere Aragonès.

BarcelonaL'acord de claredat queda, per ara, congelat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat en declaracions a Efe que ajorna sine die la reunió de la taula de partits catalans en què s'havia de presentar el projecte, anunciada per quan passés la investidura de Pedro Sánchez: "Una taula de partits ha de servir per avançar i en aquests moments, veient les maniobres a curt termini que s'estan produint, hi hauria el risc que tirés enrere", ha assegurat. El Govern tenia previst convocar les formacions polítiques almenys abans del març per exposar-los l’informe sobre la via canadenca que van elaborar un grup d’experts liderats pel politòleg Marc Sanjaume. És una proposta que havia de posar les bases per al referèndum d'independència, però ara mateix queda aparcada pel "curtterminisme", segons Aragonès, de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president no ha volgut dir noms, però s'ha referit implícitament als juntaires quan ha criticat els seus últims moviments: "No posaré nom i cognoms, però crec que és evident", ha etzibat, i ha situat com a exemple el no de Junts a l'amnistia: "Allò que estava blindat i on no calia fer cap esmena, acaba tenint esmenes a última hora”.

Des del partit de Carles Puigdemont no han trigat a reaccionar. "L'acord de claredat, més que aparcat, [està] mort i enterrat", ha contestat el portaveu del partit, Josep Rius, a través de la xarxa social X. "El tacticisme és impulsar un acord de claredat després de ser rebutjat pel Parlament per tapar el fracàs de la taula de diàleg PSOE-ERC", ha opinat, afegint "fracàs rere fracàs".

Aragonès ha justificat a Efe que ara no veu cap proposta de consens per plantejar al president espanyol, Pedro Sánchez, ja que l'acord de claredat, l'aposta de l'executiu català, només l'avalen ERC i els comuns al Parlament. "Jo convocaré la taula de partits quan sàpiga que serveix per avançar en la resolució del conflicte polític, i no perquè hi hagi un enrocament de les parts", ha conclòs el president català, refermant-se que ara no hi ha el clima "propici" per tirar-ho endavant i que "no hi haurà data si no hi ha continguts". En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu republicana, Raquel Sans, que ha afirmat en roda de premsa que "la prioritat és ara la llei d'amnistia o un nou finançament i els altres partits tampoc han posat propostes sobre la taula". Com que no hi ha cap novetat, ha trobat lògic l'ajornament.

Què hi diuen PSC i comuns?

L'ajornament sense data no preocupa el PSC, que creu que Catalunya té ara temes més urgents a resoldre. Si fa uns anys Salvador Illa demanava obrir un "diàleg entre catalans" sobre la relació entre Catalunya i Espanya en una taula de partits, des de fa un temps els socialistes defensen que, si es reuneix aquest espai, ha de ser per parlar de la sequera, de l'educació o de les renovables. No era aquest l'objectiu d'Aragonès, i això explica la fredor amb què s'ha rebut la notícia a les files socialistes. "La ciutadania espera que ens centrem en allò important, la situació de sequera", ha reclamat la diputada Sílvia Paneque, que ha recordat que mai han estat d'acord a convocar els partits per valorar propostes "divisives".

Als comuns, en canvi, lamenten la decisió, que vinculen amb les tensions entre Esquerra i Junts després dels seus xocs en la negociació de la llei d'amnistia, encallada al Congrés després que Junts hi votés en contra la setmana passada. "És una mala notícia, és dolent que el país estigui bloquejat per les males relacions entre Esquerra i Junts", ha dit el portaveu Joan Mena en roda de premsa aquest dilluns. Els comuns són l'únic grup que amb anterioritat s'havia mostrat a favor de la proposta de l'acord de claredat i fins i tot la van dur al Parlament, en una moció que la cambra va tombar.

Proposta de finançament

Mentre congela la proposta d'acord de claredat, però, el president de la Generalitat sí que aposta per avançar en una proposta sobre el model de finançament. Aquest cap de setmana, també a Efe, va anunciar que aquest mes de febrer presentarà la seva proposta de "finançament singular".

Estarà basada en el fet que la Generalitat "ha d'administrar els impostos que paga" Catalunya. A finals de novembre, en un consell executiu extraordinari després de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez, ja va demanar a la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, que elaborés un document perquè pogués ser presentat al cap de tres mesos.

El que pretén el govern monocolor republicà és sortir del règim comú autonòmic amb la recaptació de la totalitat dels impostos des de la Generalitat, una reivindicació que ja va plantejar Artur Mas l'any 2012 amb el nom de "pacte fiscal" i que va rebre el cop de porta del govern espanyol de Mariano Rajoy. Ara Aragonès ho vol tornar a intentar amb el nou executiu socialista de Pedro Sánchez.

stats