Parlament

Aragonès desautoritza Rufián després que digués "tarat" a Puigdemont per la DUI

El portaveu d'ERC demana perdó a l'expresident de la Generalitat per unes declaracions "desafortunades"

4 min

BarcelonaLa sessió de control al Parlament, després que tirés endavant la nova llei del català, ha tingut un protagonista inesperat: Gabriel Rufián. El portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats ha apuntat al programa Planta baixa de TV3 que és de "tarat" dir que per un tuit seu –el de les 155 monedes de plata del 2017 retreient a Carles Puigdemont haver decidit convocar eleccions- es va proclamar la independència, i ha afegit que, en tot cas, "tarat és qui la va proclamar, no qui fa un tuit". Les seves declaracions han provocat un terrabastall a Junts per Catalunya i també han provocat malestar a les files republicanes. Tant és així que el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha desautoritzat durant la sessió de control al ple. Després que el president de grup de Junts, Albert Batet, l'interpel·lés sobre Rufián, ha dit: "No només no hi estic d'acord, sinó que en discrepo absolutament". Després del ple Aragonès ha enviat un missatge a Puigdemont per transmetre-li personalment aquest posicionament.

En la seva intervenció, el cap de l'executiu català ha volgut fer un reconeixement a "totes les persones que han dedicat la seva vida a aconseguir la llibertat" de Catalunya, i el president del grup d'Esquerra al Parlament, Josep Maria Jové, ha expressat "tot el respecte pel president Puigdemont". També ha criticat obertament les declaracions de Rufián el secretari quart de la mesa i diputat d'Esquerra al Parlament, Ruben Wagensberg: "És indecent i repugnant aquest tracte a un president a l’exili i a qui pateix la repressió. [...] Cap cultura antirepressiva per part de qui, per cert, mai patirà la repressió". I la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha instat els seus militants a no equivocar-se d'adversari.

Més enllà de Batet al ple, el portaveu de Junts, Josep Rius, també ha volgut replicar a Rufián a través de Twitter. "Aquestes declaracions formen part d’un estil de fer política menyspreable i inadmissible. El portaveu d’ERC a Madrid ha creuat totes les línies vermelles. És una manca de respecte a tot l’exili i a tots els votants del referèndum de l’1-O", ha dit. També el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha volgut mostrar la seva indignació: "Amb paraules com aquestes es constata que Rufián no és digne de Catalunya".

El president de la Generalitat ha avançat que hi hauria "una correcció". Primer ha arribat en forma de piulada del mateix Rufián: el portaveu d'Esquerra al Congrés ha dit que "no s'ha sabut explicar". "Vull matisar el titular tret de context [...]. Parlava del mantra espanyolista que diu des de fa cinc anys que la independència de Catalunya es va proclamar per un tuit".

Poca estona després, el mateix Rufián ha demanat perdó de manera explícita per unes declaracions que considera que han estat "desafortunades" i s'ha dirigit directament a l'expresident Carles Puigdemont; a l'actual president, Pere Aragonès, i al líder d'ERC, Oriol Junqueras. En declaracions als mitjans, Rufián ha dit que "volia sortir al pas de segons quines afirmacions que venen a menystenir la voluntat del poble de Catalunya, que el 2017 va proclamar la independència, i segons qui ho vol menystenir fent veure que és una cosa de Twitter". "Es podia explicar de moltes maneres diferents i ho he explicat de la pitjor, perdó", ha afegit. Fonts de l'entorn de Rufián asseguren que ha sigut un "malentès" i que en cap moment es volia referir a l'expresident. De fet, recorden que des del primer dia han de contestar constantment preguntes sobre el ja cèlebre tuit de les 155 monedes de plata.

Polèmiques acumulades

No és el primer cop que les declaracions de Rufián tensen les relacions entre els socis de govern. De fet, l'última polèmica és recent. En la sessió de control al Congrés de Diputats de la setmana passada, el líder d'Esquerra va etzibar al president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que "no vagi tant a Waterloo", la qual cosa va provocar una queixa formal de Junts a Pere Aragonès.

Tampoc era el primer cop que passava: Junts ja va demanar a Rufián que rectifiqués després que titllés l'entorn de Puigdemont de "senyorets" i de jugar al "James Bond" pels seus contactes amb Rússia.

L'estratègia a Madrid

Les declaracions del portaveu d'ERC no ha estat l'únic que ha recriminat Batet a Aragonès. El cap de files de Junts al Parlament ha demanat als republicans que revisin l'estratègia a Madrid després dels "incompliments" del president espanyol, Pedro Sánchez. "¿Com justifica seguir donant suport al govern espanyol? És l'hora dels fets, cal passar a l'acció, cal lideratge, ens tindrà al seu costat de manera coordinada per avançar", ha dit Batet, que ha remarcat que Esquerra va donar suport als pressupostos del 2021 i no s'han executat més que un 36%.

I és que si no hagués sigut per Rufián, la sessió de control hauria girat sobre la falta d'inversió de l'Estat a Catalunya. Aragonès ha dit que "no és acceptable" que el mateix Estat admeti que no està executant el que havia promès. També ha abordat la qüestió el líder dels socialistes, Salvador Illa, i ho ha fet per defensar Pedro Sánchez: el socialista ha assegurat que el govern espanyol "està millorant les coses". "El camí és el de la col·laboració i no el de la competició", ha resolt, i ha exigit a Aragonès que es mostri sempre disposat "a dialogar".

stats